Bannon och kardinal Burke – Nationalpopulistisk antiglobalism och katolsk traditionalism

bannonftDet finns något paradoxalt med nationalpopulister. Trots ideologins antiglobalistiska karaktär försöker man bli en världsvid rörelse. En av dess främsta företrädare, Trumps tidigare politiske rådgivare Steve Bannon reser världen runt och delar med sig av sitt stora kunnande om hur man manipulerar folkmassorna genom sociala media och stöder populistiska ledare. Han sägs ligga bakom mycket av framgångarna för Brasiliens presidentkandidat Bolsonaro och i Europa stödjer han ledare som Orban och Salvini.

I USA finns som jag förstår inte så få traditionalistiska katoliker som är positiva till Trump, och ser vi till den evangelikala frikyrkorörelsen i USA så är det röstmässigt en av Trumps starkaste trupper. 81% av vita evangelikaler i USA röstade på honom i presidentvalet. Den katolske journalisten, teologen och Vatikankännaren Massimo Faggioli twittrade nyligen såhär:

mfvotesbrain

Steve Bannon är katolik och växte upp i en konservativ katolsk miljö i södra USA och var ministrant som barn. Idag verkar Bannon inte vara någon hängiven katolik, utan hans huvudfokus är på politiken. Men hans engagemang i Europa sträcker sig långt förbi traditionell politik. Han vill bygga upp en populistisk fraktion innanför den katolska kyrkan. Det är ett led i hans strävan att kunna påverka det konservativa tänkandet inom kyrkan och fostra en ny generation katolska aktivister och ledare som kan samarbeta med Europas nationalpopulistiska partier och ledare.

Steve Bannons projekt:

 • Delta i uppbyggande av det katolskt institutet Dignitatis Humanae som är beläget i ett kloster i de italienska bergen en bit från Rom.
 • Tillbringa mycket tid i Europa.
 • Bygga upp en högerextrem populistisk rörelse, ”Rörelsen” (The Movement) i Europa med bas i Bryssel.

Benjamin Harnwell, grundare och chef för Dignitatis Humanae, säger till nyhetsbyrån Reuters att Bannon i fyra års tid aktivt har deltagit i uppbyggandet av institutet. Kardinal Raymond Burke, som hör till institutets rådgivande grupp, säger att Bannon kommer att få en ledande roll. Bannon samlar också in pengar för institutet både i Europa och i USA. ”Rörelsen” kommer att stöda högerextrema partier i Europaparlamentsvalet nästa år.
En av avsikterna med ”Rörelsen” sägs vara att upplösa EU.

Kardinal Burke har flera gånger träffat Italiens inrikesminister Matteo Salvini, säger Harnwell. Salvini är den minister som i somras gav order om att italienska hamnar ska stängas för fartyg som har flyktingar från Mellanöstern ombord. Efter ett möte med Steve Bannon i Rom nyligen meddelade Salvini att han ansluter sig till ”Rörelsen”.

chdec2_2016popecardinalsdubia

Kardinal Burke har varit en ledande figur inom institutet sedan 2013 och tillhör dem inom Katolska kyrkan som ställt sig skarpt kritiska till påve Franciskus. Bannon sägs regelbundet kommunicera med kardinal Burke.

Bannon har sin politiska agenda att frälsa världen med en global nationalpopulism. Till sin hjälp har han internet och sociala media som visat sig vara ett kraftfullt vapen för att manipulera massorna för dem som behärskar det, och det gör Bannon till fullo och drar sig inte för att sprida rena lögner och det vore ingen överraskning om han samarbetar med ryska trollfabriker. Putin och de nationalpopulistiska ledarna världen runt har mycket gemensamt. Det är en mycket farlig utveckling. Förutom att provocera fram motsättningar och konflikter mellan folk och folk, inhuman behandling av medmänniskor i nöd, så ifrågasätter man och misstänkliggör arbetet för att minimera klimatförändringarna. Nästa stora krig kanske inte utkämpas med vapen, utan det blir ett informationskrig – och det har redan börjat.

Kardinal Burke och hans meningsfränder har uppenbarligen också en agenda att påverka själarna  ge Katolska kyrkan politisk makt, och det är beklämmande att man inte drar sig för att utnyttja en fullfjädrad manipulatör som Bannon och ge sig in i en ohelig allians med honom.

Låt mig påminna om det självklara: Evangelisation sker i ljuset genom vittnesbörd och att vädja till människors hjärtan, i den Helige Andes kraft, inte genom politiskt ränksmideri.

”Sådant skall edert tal vara, att ja är ja, och nej är nej. Vad därutöver är, det är av ondo.”

(Jesus, Matt 5:37)

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Politik, Samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Bannon och kardinal Burke – Nationalpopulistisk antiglobalism och katolsk traditionalism

 1. Pingback: Äventyrar påve Franciskus den katolska läran? | Bengts Blogg

 2. Pingback: Tystnadskultur och homosexualitet i Katolska kyrkan. Ulla Gudmundson kommenterar Martels bok In the Closet of the Vatican | Bengts Blogg

 3. Pingback: Varför är somliga katoliker motståndare till påve Franciskus? | Bengts Blogg

 4. Pingback: En kairos-tid för mänskligheten. Kyrkan salt och ljus som visar vägen eller irrelevant i sammanhanget? | Bengts Blogg

 5. Pingback: Steve Bannon och Lars Enarson. Katolska traditionalister och evangelikala högerkristna i ohelig allians för att frälsa världen med global nationalpopulism | Bengts Blogg

 6. Pingback: Paula White, Trump och oheliga politiska allianser. | Bengts Blogg

 7. Pingback: Paula White och ärkebiskop Viganò i spetsen för Trumps kristna trupper | Bengts Blogg

 8. Pingback: Steve Bannons försök att bilda högerpopulistisk katolsk rörelse i Europa stöter på motstånd – Europeerna verkan vilja skaka honom av sig | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s