Paula White och ärkebiskop Viganò i spetsen för Trumps kristna trupper

80% av USA´s vita evangelikaler stödde Donald Trump i presidentvalet 2016. Som kristna kan vi ha olika politiska preferenser, det är en sak. Vår tro föreskriver inte vilket politiskt parti vi skall rösta på. Men den hängivna Trumpismen som har brett ut sig där kristna med profetisk visshet tycks förkunna Trump som landets räddare oavsett vilka karaktärsbrister han än uppvisar är en tragisk skandal. Det skandaliserar inte bara kyrkan utan bidrar också till att ytterligare vidga den djupa klyfta som redan finns i det amerikanska samhället. Paula White, välkänd TV-evangelist i USA har Trump gjort till sin rådgivare med syfte att engagera så många kristna som möjligt i hans kampanj. I videon nedan ser ni henne be för Trumps seger.

Katolikerna är mera delade i hur de röstar, men även bland dem finns en militant traditionalistisk falang som strider för Trump samtidigt som man är djupt kritiska till påve Franciskus. Det är egalt om man är evangelikal protestant eller traditionalistisk katolik – i sin Trumpsupport är de samma andas barn.

Jag har tidigare skrivit om Steve Bannon, Trumps f.d. kampanjchef. Han intervjuades nyligen av DN. Mycket intressant, hans framtid är starkt beroende av att Trump vinner presidentvalet, enligt honom själv är han då säker på att få åtalseftergift för de ekonomiska brott han nu står anklagad för.

En annan person som tar en ledarroll för Trumps kristna kärntrupper är ärkebiskop Carlo Maria Viganò, tidigare apostolisk nuntie i USA. Det var han som  2018 krävde påve Franciskus avgång. Han har sedan dess gått under jorden, men framträder nu mer och mer som en motpåve. Han har gjort en del framträdanden på sista tiden. Nyligen medverkade han på en konferens för traditionalistiska katoliker i USA.

Han har skrivit två öppna brev till president Trump, ett i juni och ett nyligen, den 25 oktober. Han ges stort utrymme på traditionalistiska katolska media som LifeSiteNews.

För att illustrera hans konspiratoriskt präglade tänkande återger jag delar av det sista brevet till Trump. Han talar om ”deep state”, en sammansvärjning bland världens eliter i syfte att bilda en globaliserad världsregering som kontrollerar människorna. I denna konspiration är också ”deep church” involverad med påve Franciskus i spetsen. Joe Biden tillhör konspirationen. Covid 19, nedstängning av staterna och vaccinering av befolkningen ingår i konspiratörernas plan. Det är en kamp mellan ont och gott. Viganó sätter detta i samband med apokalyptiska skeenden i världen som kommer att ske snart. Covid 19 och tvånget att alla skall vaccinera sig ingår också i konspirationen. Trump är den store räddaren från allt detta:

———————

OPEN LETTER TO THE PRESIDENT OF THE UNITED STATES OF AMERICA
DONALD J. TRUMP
Sunday, October 25, 2020
Solemnity of Christ the King

By Archbishop Carlo Maria Viganò

Mr. President,

May you accept these words of mine as the “voice of one crying out in the desert” (Jn 1:23). As I said when I wrote my letter to you in June, this historical moment sees the forces of Evil aligned in a battle without quarter against the forces of Good…

A global plan called the Great Reset is underway. Its architect is a global élite that wants to subdue all of humanity, imposing coercive measures with which to drastically limit individual freedoms and those of entire populations.

In several nations this plan has already been approved and financed; in others it is still in an early stage….

Beyond the enormous economic interests that motivate the promoters of the Great Reset, the imposition of the vaccination will be accompanied by the requirement of a health passport and a digital ID, with the consequent contact tracing of the population of the entire world. Those who do not accept these measures will be confined in detention camps or placed under house arrest, and all their assets will be confiscated.

Mr. President, I imagine that you are already aware that in some countries the Great Reset will be activated between the end of this year and the first trimester of 2021….

Until a few months ago, it was easy to smear as “conspiracy theorists” those who denounced these terrible plans, which we now see being carried out down to the smallest detail….

Mr. President, you have clearly stated that you want to defend the nation – One Nation under God, fundamental liberties, and non-negotiable values that are denied and fought against today. It is you, dear President, who are ‘the one who opposes’ the deep state, the final assault of the children of darkness. Your adversary is also our adversary: it is the Enemy of the human race, He who is “a murderer from the beginning” (Jn 8:44).

The alternative is to vote for a person who is manipulated by the deep state, gravely compromised by scandals and corruption, who will do to the United States what Jorge Mario Bergoglio is doing to the Church, Prime Minister Conte to Italy, President Macron to France, Prime Minster Sanchez to Spain, and so on. ….

With this heavenly hope and the assurance of my prayer for you, for the First Lady, and for your collaborators, with all my heart I send you my blessing.

God bless the United States of America!
+ Carlo Maria Viganò
Tit. Archbishop of Ulpiana
Former Apostolic Nuncio to the United States of America

———————-

Vigano har nu på nytt gett sig tillkänna i samband med röstsammanräkningen vid presidentvalet i ett brev till hela det katolska folket där han underblåser anklagelserna om omfattande valfusk som Trump gett uttryck för, han menar att detta är en kamp mellan ont och gott och manar folket till andlig krigföring genom att be rosenkransen.

Brevet relateras av LifeSiteNews, se video nedan.

Nedan: Paula White stödjer Trump genom intensiva förböner och Vigano genom att skicka ut ett brev till alla katoliker i USA där han underblåser Trumps anklagelser om grovt valfusk samt uppmanar katolikerna till andlig krigföring genom att be rosenkransen.

 

Viganobrev

Ärkebiskop Viganos brev till USA´s katoliker. Det är utformat med hans vapen och vänder sig till alla katoliker och alla amerikaner ”av god vilja”, samma formulering som brukar användas i påvliga skrivelser. Dokumentet ger ett officiellt intryck. Vad säger USA´s biskopar om detta?

Viganos brev är en förolämpning både mot påve Franciskus och den officiella Katolska kyrkan i USA eftersom han inte har något mandat att tala å deras vägnar.  En underjordisk biskop som kräver påve Franciskus avgång som framför konspiratoriska teorier och nu inte bara tar på sig ledarskap för den Trump-vänliga falangen av de katolska traditionalisterna, utan nu också för alla USA´s katoliker genom att skriva ett brev som skall ge intryck av att vara officiellt, där han påstår att grovt valfusk förekommer till Bidens fördel.  Som om inte detta vore skandal nog ger också en del traditionellt inriktade katoliker i USA honom sitt stöd.

För er som vill fördjupa er i sambandet mellan katolska traditionalister, konspirationsteorier som Qanon, Trump-support och påve Franciskusmotstånd rekommenderar jag denna faktaspäckade och kunniga artikel:

[DEEP STATE, DEEP CHURCH: HOW QANON AND TRUMPISM HAVE INFECTED THE CATHOLIC CHURCH] av Kathryn Joyce

Läs också Micael Grenholms inlägg på den kristna siten Pentecostals and Charismatics for peace and justice om kristnas support för  Trump. Han slutsats är:

”I believe the evangelical alignment with the Trump administration has advanced the kingdoms of men but not the kingdom of God. I worry it has damaged the culture and tarnished our witness for generations.”

Denna slutsats gäller i lika hög grad de traditionalistiska katolikernas samröre med Donald Trump.

 

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Politik, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Paula White och ärkebiskop Viganò i spetsen för Trumps kristna trupper

  1. Pingback: McCarric-rapporten. Inte så mycket nytt men ytterligare ett dokument som belyser orsakerna bakom de sexuella övergreppen i Katolska kyrkan | Bengts Blogg

  2. Pingback: Varifrån kommer teorierna om det riggade valet? Funderingar kring samspelet mellan grupprocesser i folkmassorna och ledare som ger näring åt ryktesspridning | Bengts Blogg

  3. Pingback: Väckelse, Ny evangelisation och pingstkarismatisk förnyelse är allmänkristet – förväxla inte det med högerpopulism | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s