Varifrån kommer teorierna om det riggade valet? Funderingar kring samspelet mellan grupprocesser i folkmassorna och ledare som ger näring åt ryktesspridning

Jag funderar över vad ursprunget är till föreställningarna om det riggade valet i USA. Förut talade vi om internettroll och ryska trollfabriker. Under förra valet sades att Ryssland försökte påverka det, men den diskussionen verkar vara borta nu.

Idag hör jag på nyheterna att Putin fortfarande inte gratulerat Biden till valsegern, och att i ryska nyhetskanaler återges okritiskt ryktena om omfattande valfusk utan att fakta som underbygger det redovisas.

Kan det vara så att trollfabriker med eller utan Trumps kännedom ligger bakom berättelserna om valfusk även nu, och att Trump och hans anhängare tacksamt utnyttjar dem?

Folkmassor är lättstyrda av demagoger med rätt begåvning. Det är skrämmande. Då förstår man varför Putin, Erdogan med flera kan behålla sin makt, och man förstår hur Hitler kunde komma till makten med demokratins hjälp.

Många presidenter blir maktfullkomliga och korrumperas av sin makt. Hur många historier har vi inte hört om hur de vill ändra grundlagarna så att de kan fortsätta sitta kvar ytterligare perioder utöver vad lagen föreskriver?

Jag märker att det finns olika grader av tilltro till ryktena om röstfusk:

  • De som inte tror på det alls efter att ha kollat upp vad myndigheter och övervakningsorgan (OSSE, CISA) säger.
  • De som tror att det kan ha förekommit röstfusk, men som säger de erkänner att Biden vunnit sedan domstolarna sagt sitt.
  • De som tror blint på att valet är riggat och inte är mottagliga för faktaargument. De omfattar ofta teorier om att det försiggår konspirationer som är dolda för folket. Om domstolarna inte skulle ta upp några processer om röstfusk (vilket tycks vara fallet nu) eller konstatera att röstfusk ej förekommit, så nöjer de sig inte med det utan tror det beror på att domarna också ingår i konspirationen.

Det finns en symbios mellan grupprocesserna i befolkningen som gör att rykten och idéer om konspirationer får fäste och ledare/ideologer som ger näring åt och underblåser dessa. Trump är själv ingen ideolog, men tar tacksamt emot de konspirationsteorier som florerar och undviker att ta avstånd från dem. Qanon-teorierna, hur absurda de än kan te sig har fått fäste även hos medlemmar i kongressen. Ledande personer i Catholics for Trump ger eko åt teorier om ”Deep state”, en satanisk global sammansvärjning som styr bakom kulisserna.

I folks medvetande blandas olika konspirationsteorier med varandra. Bloggaren och författaren Taylor Marshall, skrev 2019 boken ”Infiltration”, som gör anspråk på att visa att Katolska kyrkans hierarki sista decennierna underminerats till att stödja maktanspråk från Frimurarna. Marshall är medlem i Advicory board för Catholics for Trump och medverkade i marschen för Trump i Washington DC i lördags och var en av talarna till de församlade på platsen framför Högsta Domstolen. Där läste han upp ett budskap från en annan person som han kallade för ”a great global leader” nämligen det ”pastorala brev” jag skrev om tidigare av Vigano där det bl.a. påstås att grovt valfusk förekommit.

Se denna YouTube-film som indikerar hur tongivande personer inom katolsk ultratraditionalism aktivt deltar i det politiska spelet kring Trump.

 

Det är starka krafter i rörelse, och internet och sociala media triggar dessa grupprocesser, genom att budskap och rykten snabbt får stor spridning. Det spelar ingen roll om ett rykte är sant eller falskt. Har det väl kommit i omlopp är det svårt att hejda, hur mycket dementier och sakupplysningar som än publiceras.

Man lyssnar till de nyhetskällor som säger det man vill. Trump har kallat traditionella media för folkets fiender som sprider ”fake news”. Fox News var hans och hans anhängares kanal, men nu har den kanalen också råkat i onåd sedan den anses alltför liberal och inte gått med på verklighetsbeskrivningen att valet var riggat. Nu söker man sig istället till nya kanaler som Newsmax och OANN som enligt DN gärna sprider konspirationsteorier och skickligt fångar in de missnöjda.

Att nå en stor grupp som hyser allt mindre förtroende för omvärlden och det etablerade samhället blir en stor utmaning för Biden.

Internet är på gott och ont. Det onda överväger numera kan man tycka, eftersom så mycket lögner och rykten sprids, och folk samlas i informationsbubblor som polariserar gentemot varandra. Och det stannar inte vid verbala strider i sociala media. Det hela rinner in i verkligheten med upplopp på gator och torg. I Washington slutade det tack och lov hyfsat fredligt, men Proud Boys, beväpnade fanns med i tåget och motdemonstrationer från Antifa. Skärmytslingar blev det men polisen hade kontroll. Man hoppas bara att det inte skall bli värre.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Politik, Samhälle och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varifrån kommer teorierna om det riggade valet? Funderingar kring samspelet mellan grupprocesser i folkmassorna och ledare som ger näring åt ryktesspridning

  1. När jag lyssnar på personer som Mr Marshall så blir jag djupt bedrövad och får en mycket olustig känsla i magen. Han utstrålar arrogans och schism. Känns inte katolskts alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s