.
År 1975 gav påven Paulus VI ut encyklikan Evangelii nuntiadi, Om evangeliets förkunnelse i dagens värld, som även idag äger högsta aktualitet som en beskrivning av förutsättningarnna för evangelisation idag. En grundtes i encyklikan är att varje döpt kristen är kallad att vittna om sin tro, en annan att evangeliet förkunnas både i handlingar och ord.
Handlingar: Att ta hand om sin nästa, socialt arbete, att bemöta andra på det sätt man själv vill bli bemött, är i sig en evangelisation, ett vittnesbörd om Guds kärlek. Ord: Evangelisationen blir inte fullständig om vi inte också är beredda att ge skäl för vårt hopp genom ett tydligt vittnesbörd om vår tro på Jesus Kristus som Guds son som dött och uppstått för vår frälsnings skull.
Det är inte frågan om vi skall evangelisera eller inte, utan om hur vi skall göra det på ett sätt så att evangeliet hittar vägar till dagens människors hjärtan.
Johannes Paulus II använde första gången begreppet den nya evangelisationen vid ett tal i Nova Huta, Polen. Den nya evangelisationen skiljer sig från tidigare evangelisation i ”missionsländer” genom att den lika mycket syftar till re-evangelisation av de tidigare kristna länderna i Europa och Nordamerika. Det är en evangelisation ny till sin inriktning, ny till sina metoder och nu i sin intensitet. En biskopssynod som hölls i Rom juni 2010 beslöt att fortsätta satsa på detta, och ett nytt Påvliga rådet för den nya evangelisationen har instiftats.
En ny biskopssynod som hölls i Rom 7-28 oktober 2012 hade temat ”Den nya evangelisationen och förmedlingen av den kristna tron”. Samtidigt har ”Trons år” utlyst av påve Benedikt 11 okt 2011 började den 11 oktober 2012, 50-års dagen för öppnandet av Andra Vatikankonciliet. I samband med tillkännagivandet av trons år publicerade påven skrivelsen Porta fidei (Trons dörr) där det bl.a. sägs att om vi tolkar och implementerar lärdomen från Andra Vatikankonciliet på rätt sätt, kan det och kommer det att vara ett kraftfullt medel för kyrkans förnyelse.
Arbetsmaterial som publicerades inför synoden här.
Bengt
”Det är inte frågan om vi skall evangelisera eller inte, utan om hur vi skall göra det på ett sätt så att evangeliet hittar vägar till dagens människors hjärtan.”
Mitt svar på din fråga ”HUR vi skall göra” är att LÄROÄMBETET till att börja med EVANGELISERAR sig själv enligt nedanstående tips på KV blogg.
Det är endast via LÄROÄMBETETS eget TROVÄRDIGA utövande av evangeliet som ”evangeliet hittar vägar till dagens människors hjärtan.”
http://www.katolskvision.se/blog/?p=8486
// Irène
Håller naturligtvis med. Alla är vi kallade att vittna i ord och handling och det är just detta vi uppmanas till i slutet av varje mässa.
Man börjar hos sig själv och på den” plats” man är. Skulle alla med uppriktigt hjärta följa uppmaningen i slutet av mässan så skulle den kristna sekulariseringen bromsas avsevärt.
Magnus
Pingback: Ny evangelistion innebär också att lämna kyrkrummet | Bengts Blogg
Pingback: Att tala om tron med hedningarna. | Bengts Blogg
Pingback: Vill vi ha en kyrka som är tongivande i samhället även nästa generation måste Katolska kyrkan fortsätta på vägen från klerikalism till lekmannaväckelse och alla kristna samverka ekumeniskt | Bengts Blogg
Pingback: Vill vi ha en kyrka som är tongivande i samhället även nästa generation måste Katolska kyrkan fortsätta på vägen från klerikalism till lekmannaväckelse och alla kristna samverka ekumeniskt | Bengts Blogg
Pingback: Rannsakans och omvändelsens tid för Katolska kyrkan | Bengts Blogg
Pingback: Apropå liturgiskt experiment i S:ta Eugenia: Både sakrament och andedop behövs för att genomsyra världen med evangeliet | Bengts Blogg
Pingback: En kairos-tid för mänskligheten. Kyrkan salt och ljus som visar vägen eller irrelevant i sammanhanget? | Bengts Blogg
Pingback: Mitt anförande på Sveriges Kristna råds årsmöte: Ge upp samfundspatriotismen och låt enheten bli en hjärtesak | Bengts Blogg
Pingback: Väckelse, Ny evangelisation och pingstkarismatisk förnyelse är allmänkristet – förväxla inte det med högerpopulism | Bengts Blogg