Om

Jag är läkare och katolik, härstammar från Västergötland, Läst i Uppsala, bosatt i Stockholm, gift med Maria.

img_0546 Vid Varnhem, Västergötland

Vid Linnés Hammarby Linnès Hammarby Vid Linnés Hammarby utanför Uppsala

skaradjäknen Jag och Skaradjäknen

9 kommentarer till Om

 1. Sune Olofson skriver:

  Bengt, har du tips på en kurs där den katolska läran och den protestantiska presenteras och där olikheterna prövas och studeras?

  Allt gott
  Sune Olofson
  Journalist

 2. Michael Samuel skriver:

  Hej Bengt det känns jätte bra att du skriver om vad som händer med dom kristna i Irak. Det är stort av dig.

  //
  Michael Samuel

 3. Rebella skriver:

  Detta gamla blogginlägg
  http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2011/08/11/varf-246-r-kan-inte-kvinnor-bli-pr-228-ster-i-katolska-kyrkan.aspx
  är tydligen stängt för nya kommentarer, så jag kommenterar här istället och hoppas det är OK.

  Bengt, jag förstår inte hur du i ena andetaget kan försvara synen på de två könen som väsensskilda och i nästa skriva ”jag tror att det i kyrkan liksom i samhället i övrigt finns mycket köns-stereotypier som binder mäns och kvinnors kreativitet och kraft”. Denna syn på de i grunden olika könen som definierar en mänskas hela väsen och roll efter hennes kromosomuppsättning – se där stereotypens grund och bas.

  Under den tidiga kyrkans tid var det självklart att kristna kunde hålla sig med slavar. Idag skulle vi knappast se det som förenligt med kristen tro att man kan äga en annan människa, så visst följer den romersk-katolska kyrkan med sin tid! fast det inte direkt går undan i svängarna. Med tanke på de villkor som majoriteten av katolska kyrkans medlemmar ute i världen lever under tror jag dock man inte kommer att omvärdera sin åsikt att om könens i grunden essentiellt olika väsen på länge länge än – om någonsin, beroende på hur världen utvecklas.

  Jag är totalt ointresserad av huruvida mina präster är kvinnor eller män men en kyrka som förminskar mig till mitt kön, som pekar på en viss liten del av människans möjligheter och säger ”se där är din lott, förutbestämd åt dig helt oavsett hur lite du själv kan känna igen dig i och se några möjligheter i den traditionella kvinnligheten” kan jag omöjligen bli en del av.

 4. Marianne Frändemark skriver:

  Tack för en synnerligt god artikel!
  Från en Skaradjäkne

 5. Ulf Karpestam skriver:

  Hej Bengt, jag skulle vilja lägga in en gästblogg hos dig, jag undra ifall det går bra!?

  • bema skriver:

   Hej Ulf, tack för fint vittnesbörd. Jag lägger gärna in din text som en gästblogg. Jag publicerar den på torsdag.

 6. Inge skriver:

  Hej Bengt!
  Du som är en lärd man och har studerat en hel del, jag är inte katolik och skulle aldrig komma på tanken att bli det, men tycker samtidigt det är intressant att förstå vilka krafter och argument som kan få pastorer i exempelvis sv frikyrkan att fatta ett sådant beslut att byta tro?
  Jag skulle gärna vilja höra vad du anser om de fakta och även spekulationer om likheter och kopplingar mellan olika världsreligioner som här redovisas av professor Walter Veiths i nedanstående video.
  Att du som katolik inte delar professorns syn inser jag nog, men kan du helt avfärda detta som fria fantasier och idiotförklara denna professor?

  Om inte vilka slutsatser drar du av detta?

  Mvh. Inge

  • bema skriver:

   Hej Inge, min första synpunkt är att beskrivningen att bli katolik är att byta tro. Det finns en enda tro på Jesus Kristus vår Frälsare och Herre, ett enda dop för oss kristna, man blir inte mindre kristen för att man blir katolik. Professorn du refererar till tycks dela samma syn som du och beskriva katolska kyrkan som något apart. Mycket av det jag skrivit under senare år på min blogg får ses som en kommentar till detta, jag behöver inte upprepa mig.
   Professorn du refererar verkar ganska konspiratorisk, men mycket av vad han säger om islam och kristendom är ganska okontroversiellt för oss kristna. Islam förnekar Jesus som sann Gud och sann människa, därför kan man inte vara kristen och bejaka Islams läror samtidigt. Mohammed är en falsk profet ur kristet perspektiv och Koranen innehåller inget som tillför den kristna uppenbarelsen något nytt.
   Denna tråd är stängd för kommentarer, men välkommen att delta i diskussionen på mina vanliga blogginlägg.
   Vänlig hälsning
   Bengt Malmgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s