Människovärde och anständighet måste ständigt försvaras på nytt

Tiderna blir osäkrare och kränkningarna av människovärdet blir allt grövre och kan pågå oförblommerat utan att vi reagerar.

Vi är på väg tillbaka till historiens normalitet, vilket är kaos och osäkerhet konstaterade Carl Bildt i en intervju på TV4 idag. Det är den epok av relativ stabilitet och trygghet som Västerlandet upplevt som har varit ett unikt undantag.

Den postmoderna erans ohämmade individualism och fokusering på det privata självförverkligandet har utgått från att de etiska grundvärderingar för vår mellanmänskliga samvaro som tidigare generationer kämpat för inte längre behöver försvaras utan är självklara. Så är tyvärr inte fallet.

bxvihydepark”Business as usual” är inte längre en möjlig attityd sade Benedict XVI i ett tal till katolikerna i Hyde Park i London i samband med sin brittiska resa 2010:

 ”Ingen som ser realistiskt på vår värld idag kan tänka att kristna kan fortsätta med business as usual och ignorera den djupa trons kris som råder i vårt samhälle, eller bara förlita sig på att de värden som har förmedlats av tidigare kristna generationer kommer att fortsätta att inspirera och forma framtiden i vårt samhälle… var och en har en uppgift, var och en av oss är kallad att förändra världen, att arbeta för en livets kultur, en kultur byggd på kärlek och respekt för varje mänsklig persons värdighet”

Det är inte bara IS och militant islamism som är ett slag i ansiktet på oss som vi yrvaket knappt har rest oss från som är ett hot idag. Det är också vit makt-rörelse, nazism och antisemitism som visar sig i sitt nakna rasistiska elitistiska människoförakt. Nyss hörde vi att Judiska föreningen i Umeå lägger ner efter att under en längre tid utsatts för hot. Att den tvingas göra detta istället för att skyddas av samhället är ett misslyckande. Både islamismen och nazismen bygger på en människosyn där underkastelse står i centrum, i motsats till den kristna etiken som bygger på kärlek och människovärde och att alla människor har en förbättringspotential.

Martin Luther Kings dröm låter för många av dagens högerpopulister flummig, men det är den inte. Han uttrycker kärnan i det som är människans storhet och att det finns en värld att kämpa för bortom kaos, underkastelse och rasistiskt förtryck. Att Lisa Magnusson skriver en ledartext om detta i DN är ett av många tecken på att fler och fler inser att business as usual inte längre är möjligt. Det är hemskt men nödvändigt att en text som denna behöver skrivas. Jag citerar Lisa:

”Överallt denna ressentimentsfyllda övertygelse om att vi är fundamentalt olika, och att ”de andra” aldrig kan förstå. Det passar förstås demokratins fiender utmärkt.

”Jag vägrar att acceptera att hopplöshet är det slutgiltiga svaret”, sade Martin Luther King när han emottog Nobels fredspris. ”Jag vägrar att acceptera idén att människan bara är vrakgods och strandfynd i livets flod, oförmögen att påverka händelseförloppet.”

Nu som då anklagas han för att vara naiv, med sitt ickevåld och sin tilltro till individernas förmåga att tillsammans förflytta berg. Men den idén är inte flummig utan ytterst radikal. För i slutänden är just mänsklighet det enda som kan hindra mänsklighetens fiender från att vinna.”

IMG_4415

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Människovärde och anständighet måste ständigt försvaras på nytt

 1. Inge skriver:

  Den här världen går mot sitt slut, helt i linje med vad Guds ord klart förutsagt i exempelvis Mat 13:39-49, Mat 24 osv.
  Vi som är troende och lämnat våra liv till Jesus Kristus vår frälsare vet att Han kommer snart tillbaka för att dömma och befria denna onda värld som nu är i den ondes våld.
  Vi som är troende kan ju för den skull inte slå oss för bröstet eller slå oss till ro och luta oss tillbaka, utan vi må kämpa trons goda kamp så länge vi lever så som vi alla är kallade till.
  Vi är ju kallade att vara saltet i denna ruttnande värld.
  När man nu åter läser om nya pedofilskandaler, nu senast i den katolska kyrkan i Australien där så många oskyldiga barn har fått sina liv förstörda och att alla dessa vilsna präster (som troligen även de blivit utsatta när de varit barn) med ledningens goda minne (en ledning som troligen själva är offer i ett sjukt system) fått fortsätta sina tjänster på andra platser, det är för mej ofattbart? Men samtidigt är det ju endast konsekvenserna av ett sjukt celibat system vi nu ser frukten av. Skall dessa avslöjanden i den katolska kyrkan då aldrig ta slut? Men när man nu väl släppt in och mer eller mindre accepterat denna ondska i kyrkan och vi vet att syndens lön är döden ja då skall man kanske inte förvånas över det våld som sker utanför kyrkan heller?

  Endast Jesus kan frälsa denna onda värld! Så det finns hopp.
  ”Och jag såg en ny himmel och en ny jord, ty den förra himmelen och den förra jorden voro förgångna, och havet fanns inte mer” Upp 21:1

 2. Pingback: Västerlandets inre sönderfall – Postdemokratins era närmar sig | Bengts Blogg

 3. Pingback: Kristen tro inte en ideologi eller något vi hittat på utan något som kommit till oss. Dialog med det sekulära samhället kräver att vi utgår från grunden. | Bengts Blogg

 4. Pingback: Katolska kyrkans sociallära – en dialog med hela mänskligheten om bedömningsgrunder för solidarisk humanism | Bengts Blogg

 5. Pingback: En kairos-tid för mänskligheten. Kyrkan salt och ljus som visar vägen eller irrelevant i sammanhanget? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s