Steve Bannon och Lars Enarson. Katolska traditionalister och evangelikala högerkristna i ohelig allians för att frälsa världen med global nationalpopulism

Det finns något paradoxalt med nationalpopulister. Trots ideologins antiglobalistiska karaktär försöker man bli en världsvid rörelse.

En av dess företrädare, Trumps tidigare politiske rådgivare Steve Bannon, uppväxt i traditionsbundna katolska kretsar i USA, reste världen runt för att dela med sig av sitt stora kunnande om hur man manipulerar folkmassorna genom sociala media och gav sitt stöd till högerpopulistiska ledare. Han sades ligga bakom mycket av framgångarna för Brasiliens president Bolsonaro och i Europa har han stöttat ledare som Orban och Salvini. Hans kristna tro tycks vara nedbantad, viktigare och desto större är entusiasmen för att frälsa världen med en antiglobalistisk nationalistisk agenda. För ett par år sedan inleddes samarbete med ett konservativt katolskt institut i Italien, Dignitatis Humanae. Syftet var att utbilda nationalistiska politiker över hela Europa inför EU-valet 2019. Nu gick det inte så bra, och på senare tid har det varit ganska tyst kring institutet.

I USA finns inte så få traditionalistiska katoliker som är positiva till Trump, och tillsammans med den evangelikala frikyrkorörelsen i USA utgör de Trumps starkaste kärntrupper. 81% av vita evangelikaler i USA röstade på honom i presidentvalet. I Brasilien sägs de starka protestantiska pingstkarismatiska grupperna vara garanten för att Bolsonaro kan behålla sin makt.

bannonenarson

Steve Bannon och Lars Enarson har mycket gemensamt

Vi har varit förskonade från de mest extrema uttrycken för denna högerpopulism i Sverige, men genom Lars Enarsons återvändande till Sverige har den fått ett ansikte också här. Stefan Swärd skriver i en debattartikel i Dagen om en bönekonferens i Solnahallen med Enarson som huvudtalare för en dryg vecka sedan. Swärds beskrivning av Enarson och den rörelse han representerar har en del likheter med Bannon och Dignitatis Humanae.

Swärd konstaterar att det var en politiserad kristendom som proklamerades på mötet:

”Högernationalismen lyftes fram som det politiska idealet, sekulära partier och sekulära partiledare framställdes som föredömen medan kristna ledare misstänkliggjordes…

Enarson talade om högerledarna Trump och Orbán med beundran och värme, medan svensk kristenhet avfärdades som avfällig. Visst, de öststatsländer som går i en högerextrem inriktning bejakar kristet arv och skriver om Gud i grundlagen, men samtidigt gör de inskränkningar i grundläggande demokratisk pressfrihet och domstolarnas självständighet. Det gör även Putins Ryssland, det katolska Polen och Orbáns Ungern. Värt att notera är att den helt dominerande kristna kyrkan i Ungern är den katolska kyrkan, vilken Enarson klassar som antikristlig, det är inte helt enkelt att begripa hur ekvationen går ihop.”

(Det liknar 1960-talet, fast i andra ändan av den politiska skalan: Då hyllade de kristna vänsterledarna Mao och Lenin och sågade pingstpastorer och vanliga präster).

Swärd fortsätter:

”Solnahallens bönemöte hade mer fokus på att be fram högernationalistiska regeringar i länderna än att be om människors frälsning och församlingstillväxt. Enarson hävdade att det var den kristna församlingens avfall i Sverige som bidrog till att Sverigedemokraterna inte kunde ta över regeringsmakten efter valet 2018.

Precis som de evangelikala i USA och Brasilien stödjer Trump respektive Bolsonaro uppmanas kristna i Sverige stödja SD. De tillhör alla samma antiglobalistiska nationalpopulistiska strömning som går över hela världen.  Dit kan också räknas ledare son Putin (vilka det finns de inom SD som hyllar) och Polens starke man Kaczynski.

På grund av att svensk kristenhet inte förstår att hylla detta ideal och samfällt lägga sina röster på SD betraktar Enarson den som avfällig. I Enarsons konspiratoriska värld är hela Sveriges kristenhet från pingstpastorer, Trosrörelsen, Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, tidningen Dagen till Sveriges Kristna Råd avfälliga och står för ett antikristligt inflytande.

I Enarsons värd betyder inte tron så mycket. Därför har det ingen betydelse om Orban eller Kaczynski är katoliker eller inte (Ungern är ett huvudsakligen katolskt land, Orbans familj är katoliker men själv är han medlem i ungerska reformerta kyrkan). Tron spelar ingen roll, bara man har rätt politisk agenda.

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Religion, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Steve Bannon och Lars Enarson. Katolska traditionalister och evangelikala högerkristna i ohelig allians för att frälsa världen med global nationalpopulism

  1. Pingback: Slutkommentar i debatten om Solnahallen och Lars Enarson | Stefan Swärd

  2. Pingback: Paula White, Trump och oheliga politiska allianser. | Bengts Blogg

  3. Pingback: Paula White och ärkebiskop Viganò i spetsen för Trumps kristna trupper | Bengts Blogg

  4. Pingback: Väckelse, Ny evangelisation och pingstkarismatisk förnyelse är allmänkristet – förväxla inte det med högerpopulism | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s