Jag känner etisk stress över dubbelmoralen kring Saudiarabien

Saudiarabien avrättar systematiskt dissidenter, ofta genom halshuggning på offentliga platser enligt vad som rapporteras. Fallet Khasoggi var ett olycksfall i arbetet, det var säkert meningen att han skulle försvinna i det tysta utan denna globala uppmärksamhet.
Kriget i Jemen, kallat världens största humanitära kris som Saudiarabien driver sedan länge med outsägligt lidande för civilbefolkningen som följd får fortsätta utan att omvärlden reagerar.

Rimliga priser på olja och att hålla de olika maktsfärerna i Mellanöstern i balans är så viktigt för Västvärlden än att man inte har råd att lägga moraliska aspekter på det hela.
Men borde inte Saudiarabien med råge uppfylla kriterierna för att förbjuda vapenexport från Sverige? Heder åt Angela Merkel och Tyskland som nu stoppar (den redan begränsade) vapenexporten!

Risken är att trots den stora uppmärksamheten nu, så är allt tillbaka till business as usual om några månader.

Väst binder ris åt egen rygg genom vapenexporten. Maktförhållandena ändras snabbt. Hur många väst-exporterade vapen hade inte IS i sin arsenal? Väst borde ha lärt sig att vi inte kan lösa Mellanösterns interna konflikter genom krig och vapenexport och att välja sida i de skiftande konflikterna.

Nu seglar Erdogan upp som en ny storspelare, jag tror att han drömmer om ett nytt modernt storkalifat med honom själv som ledare. Läs denna intressanta analys.

bengtveranda

 

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jag känner etisk stress över dubbelmoralen kring Saudiarabien

  1. Jonas M skriver:

    Jag tänker att man kanske inte behöver begränsa sig till vapenexporten. Det är obegripligt att Iran ska straffas så mycket när det ändå är ett faktum att IS, Al Quaida och liknande terrorister i princip uteslutande är extrema sunnimuslimer mycket nära besläktade med den wahabistiska salafismen i Saudiarabien. Liknande islamism infiltrerar också moskéer i Sverige. Saudi är också starkt skyldiga till att så många civila lider och dör i Jemen. Jag skulle inte ha något emot att även Kyrkan lyfte rösten i detta sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s