Steve Bannons försök att bilda högerpopulistisk katolsk rörelse i Europa stöter på motstånd – Europeerna verkan vilja skaka honom av sig

Steve Bannon är katolik och växte upp i en konservativ katolsk miljö i södra USA och var ministrant som barn. Idag är Bannons huvudfokus politikenn och att med alla medel stödja den populistiska alternativhögern. Han har hjälpt Jair Bolzonaro att komma till makten och han var Trumps mediastrateg till dess han fick sparken 2017. Han har stått anklagad för bedrägeri med pengainsamlingar som sades skulle gå till muren mot Mexico, men som istället gick in i hans propagandaapparat, men Trump benådade honom i samband med att han avgick som president.

Han har sedan flera år engagerat sig med likasinnade katolska och högerpopulistiska kretsar i Europa med målsättning att bygga upp en populistisk fraktion innanför den katolska kyrkan. Det var ett led i hans strävan att kunna påverka och fostra en ny generation aktivister och ledare som kan samarbeta med Europas nationalpopulistiska partier och ledare som Salvini i Italien, Marie Le Pen i Frankrike och Orban i Ungern.

En plattform skulle vara det katolska institutet Dignitatis Humanae som fått hyra ett anrikt medeltida kloster, Trisulti i de italienska bergen en bit från Rom sedan munkarna inte längre fanns kvar. Där skulle elittrupperna utbildas för bygga upp ”Rörelsen” (the movement) som projektet benämndes som skulle ha säte i Bryssel för att kunna påverka EU. Man ville stödja högerextrema partier i Europaparlamentsvalet 2019. En långsiktig målsättning sades vara att upplösa EU.

Benjamin Harnwell, en britt som arbetat som medhjälpare åt en tory-medlem i EU-parlamentet är grundare och chef för Dignitatis Humanae. Han sade 2018 till nyhetsbyrån Reuters att Bannon i fyra års tid aktivt hade deltagit i uppbyggandet av institutet. Kardinal Raymond Burke tillhörde institutets rådgivande grupp, och han utsågs februari 2019 till hederspresident i institutet. Även Italiens dåvarande inrikesminister Salvini anslöt sig. Planen var att Bannon skulle få en ledande roll vid institutet. Han samlade också in pengar för institutet både i Europa och i USA.

Men Rörelsen var knappas märkbar under EU-valet, och vi har inte hört så mycket av den under senare år. Kardinal Burke har dragit sig tillbaka från institutet sedan juni 2019 och sade i ett uttalande som motiv att institutet hade blivit för mycket identifierat med “the political program of Mr. Bannon.”

Jag trodde att Rörelsen rentav runnit ut i sanden, men nu kommer en artikel på jesuit-tidskriften Americas webbsida där det berättas att Institutet Dignitatis Humanae fått bakslag i en högre italiensk förvaltningsdomstol, man vill nämligen upphäva deras rätt att hyra klostret.

2017 hade Italienska Kulturministeriet låtit det anrika klostret från 1200-talet hyras av institutet Dignitatis Humanae. Villkoret var att man skulle driva en verksamhet som bevarade klostrets historiska och kulturella värde. Lokalbefolkningen var mycket bekymrad över vad som höll på att hända med det fina klostret och protesterna tilltog när man såg vad som höll på att hända. Kulturministeriet följde upp och fann att institutet hade ljugit om sin kapacitet att ta hand om klostret varför hyresavtalet sades upp. Den högre förvaltningsdomstolen bekräftar nu att uppsägningsbeslutet var riktigt och upphäver därmed en dom i en lägre instans som gett institutet rätt.

Nicola Zingaretti, lokalpolitiker i Lazio-regionen informerar på sin Facebook-sida om domen och skriver att Steve Bannon nu måste lämna Trisulti och lovar samarbeta med kulturministeriet för att ge denna underbara plats tillbaka till medborgarna.

Den lokale katolske biskopen av Anagni-Alatri, Lorenzo Loppa lovordade också beslutet och sade att domstolen hade gjort det rätta genom att återge klostret till ”Guds folk och till hela samhället” och att stiftet nu skall samarbeta med samhället att hitta ett nytt liv för denna ”monastiska juvel”.

Benjamin Harnwell har sagt att institutet motarbetats på grund av dess samröre med Bannon och Salvini och hans ”heroiska kamp för blockad av illegal invandring till Italien”. Institutet hade också räknat med hög-profilsupport från kardinal Raymond Burke som utsågs till hederspresident men han har som nämndes tagit sin hand ifrån det.

Steve Bannon å sin sida rasar och kallar beslutet ”ett politiskt skämt” och anklagar italienska regeringen för korruption och inkompetens och jämför med ett u-land och lovade fortsätta att kämpa för att behålla klostret. I ett uttalande säger han: “We refuse to be stopped by the corrupt bureaucracy that infests Italian government and hurts the Italian people… (the decision) brings further shame on Italy’s already-stained judiciary in eyes of the whole world.

Att Italien inte är fri från korruption vet vi alltför väl, men förvaltningsdomstolens beslut i detta fall var inte ett exempel på detta, tvärtom en seger för transparens och rättvisa. Att Bannon som själv är anklagad för korruption i USA kommer dragande med sådana anklagelser mot Italien får tala för sig själv. Är månne de pengar han plöjt ner i institutet del av dem han samlat in i USA och som han med korrupta medel samlat in i USA? Det är oklart vad Bannon har för juridiska möjligheter att föra denna process vidare.

Detta var ytterligare ett bakslag för Bannon i hans korståg för att mobilisera populistiska högerkrafter i Europa. Tidigare försök att fria till Salvini och Frankrikes Marine Le Pen föll inte väl ut, och europeerna tycks i det stora hela vilja skaka honom av sig.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Politik, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s