Påvens brev till alla kristna: Alla är kallade till helighet. Var inte rädd för helighet.

Påven Franciskus har skrivit ett nytt brev, s.k. apostolisk maning till alla kristna. Denna gång handlar det om vår kallelse till helighet. Titeln är Gaudete et exsultate ”Gläd er och jubla” med underrubriken ”om kallelsen till helighet i vår samtid”. Påven vänder sig till alla: Ungdomar och gamla, till präster och ordensfolk såväl som majoriteten av alla kristna som lever i olika sammanhang i vår brokiga värld. Budskapet är att strävan efter helighet inte är förbehållet några få helgonliknande personer som vi sätter gloria på eller vigda ämbetsbärare i kyrkan, utan det gäller precis varenda en kristen. Vårt livs uppgift är att sträva efter helighet, vilket också gör att vi blir bättre lämpade att bättre reparera och bygga upp denna värld i kärlek.

Det finns en vanlig föreställning att strävan efter helgelse leder till isolering från denna världen och avståndstagande från allt roligt och engagerande. Inget kunde var mera fel. Helighet är något som manifesteras mitt i vårt vardagsliv. Påven skriver:

”Do not be afraid of holiness. It will take away none of your energy, vitality or joy. On the contrary, you will become what the Father had in mind when he created you, and you will be faithful to your deepest self”

Ta del av denna inspirerande video på 3 minuter som beskriver huvuddragen i budskapet och låt dig inspireras:

För den som vill ta del av hela texten och fördjupa sig i den finns den här.

Stilen i texten lämpar sig för andlig läsning. Den är indelad i 5 avsnitt: 1) Kallelsen till helighet; 2) Två subtila fiender till helighet; 3) I ljuset av Mästaren 4) Tecken på helighet i världen av i dag; 5) Andlig kamp, andlig vaksamhet och andlig urskiljning.

Påven Franciskus har tidigare skrivit två andra apostoliska uppmaningar: Evangelii gaudium (Evangeliets glädje) från november 2013 och Amoris laetitia (Kärlekens glädje) från april 2016, också dessa mycket inspirerande för andlig läsning och jag anbefaller dem varmt till alla kristna, ja till alla människor som är öppna för och nyfikna på vad det kristna livet egentligen handlar om.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Påvens brev till alla kristna: Alla är kallade till helighet. Var inte rädd för helighet.

 1. bema skriver:

  Den Helige Andes liv i oss handlar inte främst om extraordinära nådegåvor, utan framförallt om hjälp att leva ett bättre liv i vardagen, att bli verkligen tjänande och älskande människor, ett heligt liv där Andens frukter som Paulus talar om kan mogna fram i oss. ”Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet, självbehärskning” (Gal 5:22-23), kort sagt att sträva efter helgelse i våra liv.

  —————————
  I sitt senaste apostoliska brev Gaudete et exsultate påminner påve Franciskus om att alla döpta är kallade till helighet, och att det är något som hör till det vardagliga livet som kristen. Budskapet är att strävan efter helighet och att tjäna våra medmänniskor och bidra att reparera och bygga upp denna värld i vårt dagliga liv.

  Det gäller alla oss som lever alla i denna värld med dess risker och utmaningar.
  Vi som älskar och uppfostrar våra barn.
  Vi som arbetar hårt för att sätta mat på bordet.
  Vi som studerar och förbereder oss för framtiden.
  Unga och gamla, präster och ordensvigda såväl som alla oss döpta som lever i olika situationer i vår brokiga värld.

  Helighet betyder inte
  -att tro att du är bättre än andra
  -att du vet mer eller gör mer än andra
  -att blint följa regler utan kärlek.

  Men det betyderatt förtrösta på nåden, den Helige Ande i ditt liv som en hjälp att uppnå helgelsen.
  Jesus visar vägen. Att följa Honom är att gå mot strömmen.
  Det är inte att bortse från lidandet och orättvisorna i världen.
  Men det är att vara modig, att kämpa, att vara ödmjuk och ha sinne för humor.

  Var inte rädda för att bli heliga, uppmanar oss påven. Det innebär inte att isolera sig från världen, utan tvärtom att leva mer intensivt i världen med din livsenergi, kreativitet och glädje och vara mer trogen mot det som är ditt djupaste jag, den plan din Skapare har för dig.

 2. Pingback: Tungotal och psykisk hälsa | Bengts Blogg

 3. Pingback: Upplivande då kvinnor går i dialog med påven. Konstruktiv mottagandeprocess av Gaudate et Exsultate | Bengts Blogg

 4. Pingback: Vill vi ha en kyrka som är tongivande i samhället även nästa generation måste Katolska kyrkan fortsätta på vägen från klerikalism till lekmannaväckelse och alla kristna samverka ekumeniskt | Bengts Blogg

 5. Pingback: Hur förkunnar vi evangeliet idag? Kyrkan som både med- och motkultur. Intressant samtalskväll i S:ta Eugenia. | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s