Splittring i den ortodoxa kristenheten bekymmersam

Kathpress har en nyhetsartikel om läget i den ortodoxa kristenheten i förhållande till Rom översatt i Signum: Problematiska relationer mellan Rom och olika ortodoxa kyrkor.

På 2010-talet fanns hoppfulla tecken på ljusning i dialogen mellan Rom och den ortodoxa kristenheten. Se mina tidigare artiklar [Min broder Andreas] och [Katolsk – ortodox dialog: Samförstånd om primatet under de första 1000 åren]. Men så drabbades hela den ortodoxa kristenheten efterhand av Krimkonflikten 2014 och man ser en splittring mellan Moskva-patriarkatet å ena sidan och Konstantinopel och Alexandria å andra sidan.

Under första millenniet var de kristna indelade under fem patriarkala säten, där Rom betraktades som ett hedersprimat. Inget av patriarkaten kunde fatta beslut under deras jurisdiktion utan samtycke från de andra patriarkaten. Detta kallas synodalitet.

Moskva har länge sett med misstänksamhet på närmanden mellan Rom och Konstantinopel. När patriark Bartolomaios I av Konstantinopel, understödd av patriarken av Alexandria, år 2019 erkände en av Moskva oavhängig ortodox kyrka i Ukraina som ”autokefal” (självständig), klippte Moskva av alla band med dessa patriarker. Putin å sin sida drar sig inte för att utnyttja denna splittring i sin propaganda och har insinuerat att moskvatrogna kristna förföljs i Ukraina.

När nu fullskaligt krig utbrutit i Europa borde kristenheten inbördes enad tala med en röst om fred och försoning. Påven vädjade under onsdagsaudiensen 23 februari om fred och inbjuder hela världen till bön och fasta på Askonsdagen 2 mars.

“I would like all those who have the political responsibility to make a serious examination of conscience before God, who is the God of peace and not of war … He wants us to be brothers and not enemies. I pray that all parties involved will refrain from any action that will cause even more suffering for people, destabilizing coexistence among nations and undermining international law….

And now, I would like to appeal to everyone, believers and non-believers alike. Jesus taught us that the diabolical evil of violence is answered with the weapons of God, with prayer and fasting. I invite everyone to make next March 2, Ash Wednesday, a day of fasting for peace. I encourage believers in a special way to devote themselves intensely to prayer and fasting on that day. May the Queen of Peace preserve the world from the madness of war.”

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s