Ni krigsherrar och andliga ledare som stödjer dem: Lyssna till Herrens ord, sodomfurstar!

Läsningarna tisdag vecka 2 i Fastan talar direkt in i vår tid och ger associationer till Rysslands orättfärdiga våldtäckt på Ukraina och dess civilbefolkning.

Furst Putin, lyssna:

Lyssna till Herrens ord, sodomfurstar!
Hör vad vår Gud har att säga,gomorrafolk!
Tvätta er, rena er!
Låt mig slippa se era illdåd.
Sluta göra det onda och lär er göra det goda.
Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte.
För den faderlöses talan, skaffa änkan rätt.
(Jes 1:10, 15-16)

Evangelietexten hjälper oss kanske att sätta in Moskva-patriarken Kirill i sitt sammanhang:

Sedan talade Jesus till folket och sina lärjungar och sade: ‘De skriftlärda och fariseerna har satt sig på Moses stol. Gör därför allt vad de lär er och håll fast vid det, men handla inte som de gör, för de säger ett och gör ett annat.’ (Matt 23:1-3)

Därmed inte sagt att bibelorden inte också avser oss själva och skall läsas som uppbyggnad och självrannsakan för var och en. Vi är alla syndare och behöver göra bot. Men som kristna har vi också ett profetiskt uppdrag att sjunga ut. Stefan Swärd skrev ett blogginlägg där han påpekade att Putins agerande stämmer med det som i Bibeln beskrivs som en antikrist.

Det är en stor sorg att den samlade kristenheten i världen inte kan tala med en röst och fördöma kriget och de övergrepp som sker genom krigsherren Putin, och de oligarker och de ryssar som hejar på hela invasionsprojektet.

Delvis är den ryska befolkningen förd bakom ljuset av en vedervärdig repression med statlig propaganda, tystande av fria media och maktövergrepp på varje protestyttring, men de 50% eller mer av Rysslands folk som verkar stödja kriget är väl inte helt blinda och utan skuld. Det är skrämmande hur människor låter sig styras av starka ledare och gärna ta till sig konspiratoriska och vilseledande budskap utan källkritik. Vi såg det också i USA där många fortfarande köper Trumps propaganda att förra presidentvalet var riggat och att han var den rättmätige segraren. Vi ser det i olika rörelser som antivax och Qanon. I en värld där sociala media har så stort genomslag kan dessa massrörelser bli mycket farliga då de exploateras av samvetslösa härskare.

Angående Moskva-patriarkatets maktabitioner och konfrontation mot resten av den ortodoxa kristenheten med patriarken av Konstantinopel som enande centrum, så har detta belysts bra i media och jag upprepar inte det här utan hänvisar till följande länkar:

På TV4 Nyhetsmorgon presenterades detta mycket intressanta inslag, en intervju med F Misha Jaksic (ortodox samordnare, Sveriges kristna råd) och Dr Michael Hjälm (Teologiska högskolan Stockholm).


[Joel Halldorf i Expressen: Det här är ett heligt krig för Vladimir Putin]

[Signum: Om alliansen mellan Putin och patriark Kirill]

Jag håller med dem som säger att kriget har en andlig dimension med en dröm om ett stor-Ryssland med Rysk-ortodoxa kyrkan som enande ideologisk grund, och att Putin använder denna idé för att legitimera sina krig. När Kirill svarade på Kyrkornas världsråds vädjan genom dess generalsekreterare Ioan Sauca gav han uttryck för den andligt-politiska maktambition som ligger bakom att han inte förmår fördöma krigshandlingarna.

H.H. Patriark Kirill av Moskva och hela Ryssland. Foto: Ivars Kupcis/WCC


Jag citerar valda avsnitt ur svaret som tydligt beskriver denna vision:

Han framhäver enheten i det ryskortodoxa i Storryssland under Moskvas överhöghet:

”As you know, this conflict did not start today. It is my firm belief that its initiators are not the peoples of Russia and Ukraine, who came from one Kievan baptismal font, are united by common faith, common saints and prayers, and share common historical fate.”

Väst och Nato framställs som det stora hotet. Konflikten är i själva verket mellan Väst och Storrysslands folk, inte mellan Ryssland och Ukraina:

”The origins of the confrontation lie in the relationships between the West and Russia. By the 1990s Russia had been promised that its security and dignity would be respected. However, as time went by, the forces overtly considering Russia to be their enemy came close to its borders. Year after year, month after month, the NATO member states have been building up their military presence, disregarding Russia’s concerns that these weapons may one day be used against it.”

Kirill påstår att Väst försöker indoktrinera Ukrainas folk att ta avstånd från Ryssland. Men det är ju deras eget val att söka sig till den större friheten och demokratin än till rysk repression. Samtidigt är han inte alls kritisk till den ryska repressionen, fängslandet av regimkritiker, tystande av fria media, centralstyrd propaganda etc.:

”Yet, the most terrible thing is not the weapons, but the attempt to ‘re-educate’, to mentally remake Ukrainians and Russians living in Ukraine into enemies of Russia.”

Här kritiseras patriark Bartolomeus av Konstantinopel för att splittra genom att ha erkänt Ukrainas ortosoxa kyrka som självständig:

”Pursuing the same end was the church schism created by Patriarch Bartholomew of Constantinople in 2018. It has taken its toll on the Ukrainian Orthodox Church.”

Här stöder han Putins narrativ att Ukraina är orsaken till konflikten och att Väst försöker försvaga Ryssland:

”That was also when an armed conflict broke out in the Donbas region, whose population was defending their right to speak the Russian language, demanding respect for their historical and cultural tradition. However, their voices went unheard, just as thousands of victims among the Donbas population went unnoticed in the Western world. This tragic conflict has become a part of the large-scale geopolitical strategy aimed, first and foremost, at weakening Russia.”

Han kallar inte framställningen av Väst som ett hot mot Ryssland för Väst-fobi, däremot menar han att Väst lider av russofobi (jämför att islamister försöker framställa adekvat kritik av islamistisk ideologi som islamofobi). Sådant gagnar inte fredlig dialog utan uppviglar bara till ändå större splittring:

”Russophobia is spreading across the Western world at an unprecedented pace.”

I rättvisans namn skall säga att Rysk-ortodoxa kyrkan som helhet inte delar Kirills ideologi. Många rysk-ortodoxa präster har tagit kraftigt avstånd från honom och instämmer med resten av kristenheten i fördömandet av kriget.

Lyssna slutligen till den ukrainske läraren Taras Tymo vid Katolska universitetet i Lviv som beskriver utvecklingen av kriget från sin horisont: YouTube


För övrigt anser jag att Europa alltför länge stått vid sidan och sett på hur denna massaker på civilbefolkningen fortgår. Några europeiska nationer måste gå samman och som Ukraina begär införa flygförbudszon över landet.

_____________________________

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Religion, Samhälle och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ni krigsherrar och andliga ledare som stödjer dem: Lyssna till Herrens ord, sodomfurstar!

  1. Alma-Lena skriver:

    Ja en flygförbudszon är på tiden. den borde upprättats samma dag Ryssland anföll. Detta är vidrigt på alla sätt. Just den andliga dimensionen gör ju Putin till en tydlig antikrist i raden av dessa. Och Kirill har ju ända sedan Pussy Riot-dagarna (då jag lade märke till honom för första gången) betett sig ytterst märkligt och korrumperat. I Stefan Swärds kommentrasfält syns också hur Putins troll lyckats infiltrera fåkunniga skärmhängare. Hemskt hur hans trollfabriker når ut och in i människors sinnen. Detta är ytterligare bevis för den orena ande som styr Putin och Kirill. Kanske är den mest relevanta responsen här den som en ukrainsk katolsk präst nu tar till : exorcism på distans.

    Allt det vackra i Ryssland, inte minst den kristna traditionen, dras i smutsen av dessa krigshetsare och imperialister. Påven och anglikanska ärkebiskopen Justin Wellby har försökt att tala denne högmodige Kirill till rätta men jag tycker han verkar totalt förhärdad och dessutom ser han ju Justin Wellby och påven som kättare vilka han inte ska lyssna till. Kyrkosplittringens synd kan inte illustreras tydligare. Rutten frukt bär det ondskefulla trädet. Jag tycker Rysk-Ortodoxa kyrkan ska uteslutas ur SKR och Kyrkornas världsråd tills dess överhuvud omvänder sig i säck och aska, eller byts ut mot en bättre ledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s