”Min broder Andreas”

petrusandreasdånu

Min broder Andreas” kallade påve Franciskus patriarken Bartholumeus av Konstantinopel då de möttes. Andreas var bror till Petrus, båda var fiskare. Påve Franciskus är efterträdare till Petrus 2000 år senare och patriarkerna av Konstantinopel anses efterträdare till Andreas.

Patriarken Bartholomeus beslut att åka till Rom och vara med på påvens installation är en enastående historisk händelse. Det är inte klarlagt om någon av patriarkerna från Konstantinopel tidigare varit med på en påveinstallation i Rom efter schismen mellan öst och väst år 1054. Patiarken av Konstantinopel (nu Istanbul) räknas som ekumenisk företrädare för de östortodoxa kyrkorna, medan biskopen av Rom, påven på motsvarande sätt kunde beskrivas som västs patriark.

AthenagorasPaulVIEtt viktigt steg mot närmande mellan Katolska kyrkan och östortodoxa kyrkorna togs i Jerusalem 1964 då påven Paulus VI mötte patriarken Athenagoras då man ömsesidigt upphävde exkommuniceringarna mot varandra som gällt sedan den stora schismen. Patriark Bartholomeus hoppades få möta påve Franciskus i Jerusalem nästa år för att fira 50-årsjubileet av Athenagoras och Paulus VI´s möte.

 

Läs också Robert Moynihan: Letter 54 ”My Brother Andrew”

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Min broder Andreas”

 1. Paul skriver:

  Det kan ha varit första gången NÅGONSIN som en ekumenisk patriark deltog vid en påves intronisering i Rom.
  http://www.archons.org/news/detail.asp?id=619

 2. Tobias skriver:

  Det måste betyda att den Katolska Kyrkan ser Bartholumeus som den rättmätige innehavaren av patriarkatet av Konstantinopel. Men det kanske är så man har sett på saken sedan 1964 då de ömsesidiga exkommuniceringarna upphörde.

  Jag tycker att detta möte är ett gott tecken i tiden. KK och OK skulle båda må bra av än bättre relationer.

 3. Pingback: Bön och tacksägelse för påve Franciskus i Katolska domkyrkan | Bengts Blogg

 4. Pingback: Betydelsefulla möten | Bengts Blogg

 5. Pingback: Primat och ledarskap i världskyrkan | Bengts Blogg

 6. Pingback: Splittring i den ortodoxa kristenheten bekymmersam | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s