Tidigare ordenssystern Doris Wagner uppmärksammar sexuella trakasserier mot kvinnor i Katolska kyrkan

Vi är nu vana vid att skandal efter skandal briserat i Katolska kyrkan där sexövergrepp skett mot barn och unga pojkar. Alla är vi innerligt trötta på detta och önskar att det en dag tog slut. Men slut kommer det inte att ta. Detta har förekommit så länge och i så stor omfattning, offren så många att vi kan vänta oss avslöjande efter avslöjande när nu locket har lyfts av och människor vågar berätta mer och mer. Reaktionerna är dock annorlunda nu. Det handlar inte om förvåning och överraskning som om något avslöjats som vi aldrig trodde skulle förkomma i kyrkans hägn. Nu handlar det istället om att beskriva och försöka förstå varför det händer. Som filmskaparen François Ozons  dokudrama ”Grâce à dieu” som skildrar pedofilskandalen i Lyon där en präst begått övergrepp mot mer än 80 pojkar under en längre tid och tystnadskulturen runtomkring.

– Min film handlar om den mänskliga aspekten och fokuserar inte på den rättsliga processen, säger Ozon i en intervju i DN. Han menar att filmen inte ska ses som en attack på katolska kyrkan i sig. Det är ingen actionfilm med hjältar och skurkar, det är så mycket mer komplext än så – både för offren och deras familjer och själva den katolska institutionen. Ozon säger att han har fått positiva reaktioner från flera franska biskopar.

Kyrkan måste göra allt den kan för att förebygga liknande övergrepp i framtiden, och stora förväntningar knyts nu till det stundande mötet i Vatikanen med påven och representanter för all världens biskopskonferenser. Påve Franciskus har vid ett par tillfällen försökt tona ner dem lite. Jag tror inte det beror på att han inte skulle vara helhjärtat inställd på att lösa problemen, men att man måste vara realist. Människor kommer att vara benägna att begå övergrepp även i framtiden, och ingen organisation kan med 100 procents säkerhet lämna garantier att inget sker.  Bättre att göra allt man kan i praktiken för att förebygga än att utställa orealistiska löften som man inte kan hålla.

Ett annat problem i Katolska kyrkan är en parallell till det som uppmärksammats genom #MeToo-rörelsen: Sexuella trakasserier mot kvinnor av män i maktställning. Det handlar om präster som våldtar och sextrakasserar t.ex. ordenssystrar.  Före detta ordenssystern Doris Wagner har vittnat om detta och berättar på denna video:

Läs också denna artikel i Washington post.

Nyligen visades ett samtal i tysk TV mellan Doris Wagner och kardinal Schönborn  vilket gav en unik inblick i denna problematik. Det handlar om mäns maktställning över kvinnor i underläge konstaterar båda i detta finstämda samtal. [Se programmet på Bayerische rundfunks mediaarkiv]

 

Jag skriver inte mer om Doris Wagner eftersom Katolsk Vision har en längre artikel som jag hänvisar till.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tidigare ordenssystern Doris Wagner uppmärksammar sexuella trakasserier mot kvinnor i Katolska kyrkan

  1. Irene Nordgren skriver:

    Bengt

    Så synd att youtubefilmen inte längre verkar gå att att se. Hittade nedanstående länk på tyska Vatican News där det åtminstone går att lyssna till en del av samtalet som dock störs av kommentator och hela den förtätade stämning som omgärdade samtalet mellan kardinal Schönborn och Doris Wagner går förlorad av att bara kunna lyssna men inte se. Jag blev oerhörd berörd av äktheten och jämställdheten och hur de båda som samtalade vågade visa sin sårbarhet.

    https://www.vaticannews.va/de/kirche/news/2019-02/missbrauch-kardinal-schoenborn-doris-wagner-reisinger-br.html

    // Irène

  2. Pingback: Katolska kyrkans barnskyddsombud: kan finnas mörkertal för övergrepp på grund av rädsla att anmäla | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s