Påven och storimamen av al-Azhar har undertecknat ett gemensamt dokument om fred och mänskliga rättigheter

Påven gjorde i början av februari en resa till Förenade Arabemiraten  med fokus på religionsdialog och uppmärksammande av den stora katolska minoriteten i landet.

I samband med resan offentliggjordes ett dokument om mänskligt broderskap signerat av påven och al-Azhars storimam shejk Ahmad el-Tayeb. Som vanligt finns det formuleringar son väcker kritik. I detta fall följande passus:

”Pluralismen och den mångfald vi ser av religioner, kön, raser och språk är önskade av Gud i sin visdom, genom vilka människorna skapades”

Meningen står i ett sammanhang som pläderar för religionsfrihet och ömsesidig respekt.

Påven sade på den sedvanliga presskonferensen på flyget hem att dokumentet ur katolsk synvinkel inte viker en tum från Andra Vatikankonciliet. Inte desto mindre oroar sig många för att påven öppnar upp för relativism eller synkretism, även om man medger att det inte behöver tolkas så. Samtidigt finns andra som jublar över dokumentet och kanske inte har något alls emot en sådan tolkning utan rentav ser den som önskvärd.

Formuleringen främjar dialogen med muslimerna och kan förbättra situationen för de kristna i Mellanöstern, men att påven skulle överge katolsk tro och frångå den dogmatiskt bindande katolska lära som återges i Andra Vatikankonciliets konstitution om kyrkan, Lumen Gentium (p 8) är uteslutet och finns inte på kartan:

”This is the one Church of Christ which in the Creed is professed as one, holy, catholic and apostolic, which our Saviour, after His Resurrection, commissioned Peter to shepherd, and him and the other apostles to extend and direct with authority, which He erected for all ages as ”the pillar and mainstay of the truth”[1 Tim 3:15]. This Church constituted and organized in the world as a society, subsists in the Catholic Church, which is governed by the successor of Peter and by the Bishops in communion with him, although many elements of sanctification and of truth are found outside of its visible structure. These elements, as gifts belonging to the Church of Christ, are forces impelling toward catholic unity.”

Här beskrivs det som att Kristi kyrka förverkligas (subsistet) i den Katolska kyrkan, men att man också ser positivt på allt det som är gemensamt med andra kristna (t.ex. accepteras dopet i andra samfund).  Det är en inklusiv kyrkosyn som innebär att inte endast katoliker omfattas av frälsningen men den utesluter ett relativistiskt likställande av alla religioner  eftersom det är tron på Jesus som frälser och Han använder sig av sin Kyrka som förverkligas i den Katolska kyrkan, samtidigt som Guds frälsande kärlek inte begränsas till den Romersk-katolska kyrkans synliga strukturer här på jorden.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Påven och storimamen av al-Azhar har undertecknat ett gemensamt dokument om fred och mänskliga rättigheter

  1. Pingback: Acceptera inte den islamistiska retoriken. Försvara våra grundvärderingar och sluta med identitetspolitisk särbehandling. | Bengts Blogg

  2. Pingback: Islam – islamism. Varför är det så laddat att tala om Islams dåliga sidor? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s