Mot ökad kollegialitet och decentralisering i Katolska kyrkans ledning

Idag samlades det nya rådet bestående av åtta kardinaler från hela världskyrkan som påven sammankallat till sitt första möte under ledning av påven. Det skall vara ett rådgivande organ åt påven i processen att reformera kurian och i att leda världskyrkan.

Mötet hölls i biblioteket i den påvliga våningen, här en liten video från när kardinalerna samlades:

Denna första mötesrunda hålls 1-3 oktober. Informellt kallas gruppen G8 men officiellt kommer det att heta kardinalsrådet (Council of Cardinals). Rådet kommer att utgöra en permanent grupp, men påven kan förändra vilka som är medlemmar.

Enligt Vatikanens presstalesman Fr Federico Lombardi kan påvens konsultation med rådet ske individuellt med olika rådsmedlemmar eller med hela gruppen.

De åtta kardinalerna är: Sean O’Malley (USA), Oscar Rodriguez Maradiaga (Honduras), Francisco Errazuriz Ossa (Chile), Reinhard Marx (Tyskland), Giuseppe Bertello (Vatikanen), Laurent Monsengwo Pasinya (Kongo), Oswald Gracias (Indien) and George Pell (Australien).

g8kardinaler

Tillsättandet av kardinalsrådet är första steget i reformeringen av kurian och kyrkans ledning. Vi kan urskilja en process från centralstyrning mot ökad kollegialitet. Endast en av kardinalerna är förankrad i Vatikanen, alla de övriga kommer från världens alla hörn.
Låt oss be för påven, kardinalerna och det möte som nu sker. Låt oss be för en bra process som gagnar Kyrkan och hennes uppgift att vara salt och ljus i världen.

En annan viktig förändring sker 15 oktober då den nye statssekreteraren för Vatikanen ärkebiskop Pietro Parolin tillträder sin tjänst.

I 16 olika tidningar utgivna av Jesuitorden över hela världen publicerades nyligen en intervju med påven som belyste honom som människa och där han gav sin syn på viktiga teman som rörde kyrkan i dagens värld. Intervjun mottogs mycket positivt, men en av de frågor som väckt diskussion internt inom Katolska kyrkan är det som gäller synen på kvinnan och hennes roll i kyrkan.

Ur jämställdhetssynpunkt behöver kvinnors roll särskilt lyftas fram, men teologiskt behövs inte en särskild teologi om kvinnan, utan det är ju en teologi om människan, som man och kvinna, där både egenskapen att vara man och att vara kvinna självklart är viktiga och grundläggande och hör hemma i helheten.

Jag ser att det kommer att vara ett seminarium 10-11 okt arrangerat av påvliga rådet för lekmännen för att studera vad Johannes Paulus II sade om dessa frågor i det apostoliska brevet Mulieris diginitatem från 1988. Skall bli intressant att se vad som kommer ut ur det.

En del jag talat med är skeptiska till Katolska kyrkans herdar starka betoning av kvinnans roll, att det inte handlar om en vilja till äkta jämställdhet, utan om att i själva verket passivisera och bevara nuvarande manliga maktstrukturer. Jag har för avsikt att återkomma i den frågan.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mot ökad kollegialitet och decentralisering i Katolska kyrkans ledning

  1. Pingback: Händelserik vecka för påve Franciskus. | Bengts Blogg

  2. Pingback: Påve Franciskus metodiska reformering av Katolska kyrkans ledning mot ökad effektivitet, kollegialitet och decentralisering | Bengts Blogg

  3. Pingback: På gång i Vatikanen: Kuriareform och att ta hand om barnövergreppens offer | Bengts Blogg

  4. Pingback: Katolska kyrkan får inte släppa greppet om pedofiliproblematiken | Bengts Blogg

  5. Pingback: Påvens jultal: Fortsatt uppföljning av kuriareformen | Bengts Blogg

  6. Pingback: Kardinal Pell och kritiken mot påve Franciskus | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s