Det kalla informationskriget splittrar ryska familjer men också väst och det globala samarbetet.

Det är skrämmande att se hur den ryska desinformationsmaskinen verkar på den egna befolkningen. Vi hör massor av historier som denna:

Dessa berättelser är inte anekdoter, så många ryssar vittnar om att det pågår ett kallt inbördeskrig i Ryssland mellan dem som tror på den statliga propagandan som säger att det inte pågår något krig i Ukraina, att det är Ryssland som är hotat och måste försvara sig och att rapporterna om massakrer och övergrepp är falska eller att de i själva verket är iscensatta av ukrainarna själva och mera välinformerade ryssar som vet vad som pågår och inte blundar för det. Detta kalla krig splittrar varenda familj. Det är främst de äldre som inte har tillgång till annat än den statliga TV´n som orubbligt tror på lögnerna och avvisar vad de yngre som har tillgång till oberoende källor påstår.

Lavrov demonstrerar öppet den ryska desinformationen. På hemmaplan går detta hem, men när Lavrorv uttalar sig offentligt för hela världen, så är inte syftet med lögnerna att övertyga folk om att tro på dem, utan huvudsyftet är att presentera så många versioner som möjligt av händelseförloppet, ifrågasätta allting, introducera konspirationsteorier så att åhörarna i slutändan skall bli förvirrade och inte lita på någonting.

Strategin biter kanske inte på en välinformerad och källkritisk västerländsk publik, men den ryska desinformationsmaskinen arbetar hårt över hela världen och i BRICKS-länderna, Brasilien, Sydafrika, Indien, Kina och i hela Sydasien och Latinamerika går propagandan hem, kanske för att ledarna inte ifrågasätter den, och många länder är auktoritära och utan fri press. Men propagandan går också hem hos delar av den fria och demokratiska världens publik, särskilt bland högernationalistiska partier som Trump-falangen av Republikanerna i USA, i Ungern och bland extremistpartier och grupper som är benägna att tro på konspiarationer som Qanon och liknande.

Vi i väst måste fortsätta att rusta oss i detta informationskrig och inte tro att slaget är vunnet bara för att påståendena som motståndarsidan kommer med är så bisarra och förnuftsvidriga.

Våra ledstjärnor:

  • Källkritik.
  • Saklighet
  • Hålla huvudet kallt
  • Inte kompromissa med grundläggande moraliska värden.

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det kalla informationskriget splittrar ryska familjer men också väst och det globala samarbetet.

  1. Alma-Lena skriver:

    Inte kompromissa med grundläggande moraliska värden är verkligen en hörnsten som inte får fattas i det källkritiska bygget. Det är skrämmande att så många tror på Putins fullständigt snurriga, genomruttna vansinnespropaganda när tillgåg till sanningen finns här hos oss, men å andra sidan tror samma personer på vacciner utvecklade av judar för att döda alla kristna,att Trump förlorade valet genom fusk och att jorden är platt. Aldrig har bildning och läskunnighet varit viktigare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s