Lennart Möller, professor i miljömedicin, forskare, amatörarkeolog, bibelhistoriker, Jesusmanifestationsgeneral m.m. – R.I.P.

Lennart Möller 2013. Foto: Bengt Malmgren

Jag läser i dagspressen med sorg i hjärtat att Lennart Möller avlidit, 67 år gammal efter en tids sjukdom. Han var min samarbetspartner under åren 2008-2014 då vi arrangerade Jesusmanifestationen i Stockholm som ett årligt arrangemang i maj månad. Frid över hans minne. Han var initiativtagare och ledde den ekumeniska grupp som ansvarade för genomförandet där jag ingick som representant för Katolska kyrkan. Med tacksamhet ser jag tillbaka på dessa år och mitt samarbete med honom.

Han var aktiv inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen och hans kristna tro präglade allt han gjorde, såväl inom kyrkan som i sitt yrkesliv. Han var professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, omtyckt av sina kolleger och bidrog på många sätt innovativt till institutets forskning och undervisning som framgår av hans kollega Bo Lamberts fina minnesord i DN. Hans forskningsfält var toxikologi, särskilt luftföroreningars och nanopartiklars inverkan på människors hälsa. Han var en av initiativtagarna till Centrum för nutrition och toxikologi på Novum vid Huddinge sjukhus. Han skrev och redigerade läroboken ”Environmental medicine”, och ledde under många år kurserna i miljömedicin för blivande läkare vid Karolinska institutet.


Han var en mångsidig person med stor kapacitet. Vid sidan av sitt yrkesliv intresserade han sig för mineralogi, arkeologi och biblisk historia. Ett av hans- uppmärksammade projekt var boken ”The exodus case” där vetenskapliga fakta läggs fram som ger stöd för att det bibliska uttåget ur Egypten verkligen ägt rum. I boken granskas framlagda fakta balanserat med vetenskaplig metod och jämförs med de bibliska källorna. Han medverkade också i dokumentärfilmen Exodus Revealed.


Deltagandet i gruppen som arrangerade Jesusmanifestationen måste jag säga var en intressant och märklig erfarenhet. Den ägde rum en lördag i maj. Iden kom från början från pastor Stanley Sjöberg (Pingströrelsen), visionen var att samla de många kristna i Sverige, framförallt de talrika invandrargrupper runtom i Sverige som knappast syns i det offentliga livet så att hela det kristna Sverige kunde synliggöras och att vi kan hämta inspiration från varandra. Lennart Möller hakade på och var den som gjorde visionen till praktisk verklighet. Utan hans kapacitet och villighet att ställa sina krafter till förfogande och hans uthållighet i att stå upp för projektet i såväl medgång som motgång hade det aldrig gått att genomföra.

Vi började planeringen tidigt på hösten året innan och sammanträdde en gång i månaden i ett litet konferensrum på Citykonditoriet. Vi jobbade alla ideellt, vår enda förmån var fika i samband med sammanträdena. Vi hade inga eventfixare eller andra konsulter som rådgivare. Vår enda konsult var den Helige Ande. En väsentlig del av sammanträdena ägnades åt bön och bibelläsning och att söka Guds profetiska tilltal. Vi hade också på våren en böndag som vi började i Kungsträdgården och gick den marsch-sträcka som planerades för det stora tåget innan avslutningsgudstjänsten i Kungsträdgården.

Utifrån att allt grundlagts i bön fattade vi de strategiska besluten och ställde våra krafter till förfogande för att genomföra det hela på ett så bra sätt som möjligt. Det var en gripande och förunderlig erfarenhet att delta i denna arbets- och bönegemenskap, en grupp engagerade personer från olika delar av Kristi kropp i Sverige. Jag har nog inte riktigt förstått ännu vad jag varit med om.

Nedan presenterar jag några bilder från Jesusmanifestations-arbetsgruppen genom åren.

Kungsträdgården april 2012. Fr.v.  Leif Öberg, Lennart Möller, Hans Weichbrodt, Daniel Kaiberger, Stefan Swärd, Linda Bergling, Britt Bergman. (Foto: Bengt Malmgren)

2013. Kungsträdgårdens scen efter avslutningsgudstjänsten- Fr.v. Merzek Botros, Tjebbo van den Eijkhof (också en av eldsjälarna bakom Jesusmanifestationen, död 2021), Pelle Hörnmark, Berit Simonsson i samspråk med Lennart Möller, Johan Candelin. Foto: Bengt Malmgren
Detta inlägg publicerades i Church och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s