5 år med Laudato Si, men en omedveten mänsklighet stoppar fortfarande huvudet i sanden

Det är nästan patetiskt att så mycket fokus läggs på coronapandemin, som om det vore det största hotet mot mänskligheten idag. Det är det inte. Möjligen kan man se den som ett symtom på den mycket värre kris som mänskligheten själv genom sin rovdrift på naturen åstadkommit. Pandemins spridning och kraft att lamslå en hel värld är en konsekvens av vår behandling av ekosystemen, skövling av skogar, vår djurhållning och mathållning. Virussjukdomar kommer från djurs onaturliga samröre med människan.

Makthavande politiker och affärsidkare tågar glatt vidare i förnekande arrogans mot en alltmer accelererande förstörelse av vår planet. Klimatförändringarna accelererar allt snabbare, glaciärer som stora delar av mänskligheten är beroende av för sin vattenförsörjning smälter bort i snabb takt, utrotningen av arter progredierar och faunan av vilda djur krymper alltmer. Inte nog med att skogar som är världens lungor dör på grund av skadeinsekter, avverkning fortsätter också i stor skala för kortsiktiga ekonomiska vinster genom produktion av kött och palmolja. Vi har i dag 80 miljoner flyktingar i världen på grund av att vi inte kan hålla fred med varandra, i framtiden kommer vi att få betydligt större antal klimatflyktingar, då hjälper det nog inte de rika länderna håller gränserna stängda, vi går mot en ny folkvandringstid som inte kan stoppas av vare sig taggtråd eller vapen.

gretapope

Det var passande att Greta Thunberg fick inleda raden av sommarpratare. Hon säger som en Kassandra som det är men blir inte trodd och kan därför inte avstyra katastrofen: Inte bara kejsaren är naken, hela världens skara av styrande och makthavare inom politik och näringsliv är nakna, en enda stor nudisttillställning. Lisa Röstlund skriver i DN: ”Den vuxna i rummet-begreppet känns kring henne lika orwellskt som den biologiska benämningen på oss själva, Homo sapiens sapiens – människan som vet att hon vet. Greta Thunberg är en av väldigt få som tycks kunna bära själva idén om vår art.

Greta är ingen frälsare, men hon är en ärlig och frimodig sanningssägare, och skulle hon inte säga det hon säger måste någon annan säga det, och hon är värd mer än en vuxens klapp på huvudet och beröm för att hon engagerar sig. Vart det hela slutar vet ingen. Greta klär av världens politiker och makthavare men hyser ett hopp om att de stora massorna skall vakna och i demokratins namn driva igenom förändringar. Hur realistiskt det är återstår att se, vi får varken vara naiva eller cyniska och inte ge upp hoppet.

perlarssonDet är fler än Greta som talar, låt oss lyssna till tidens tecken. Jag vill uppmärksamma prästen och teologen Per Larsson som nyligen skrev en text i VLT som jag gärna vill att alla läser i sin helhet: Coronan är naturens klimatnödrop. ”Det handlar om inget mindre än en ny existensförståelse! Och den tycks vara både svår att ta till sig och ännu mer omtumlande att söka förvandla i konstruktiv handling. Men sökandet efter en långsiktigt dräglig framtid för mänskligheten måste i första hand handla om en ny relation till våra medvarelser på denna unika planet.” 

laudatosisvKyrkornas engagemang i ekologi, klimat och miljö har blivit allt starkare. För fem år sedan gav påve Franciskus ut miljö- och klimatencyklikan Laudato Si där han klargjorde att hur vi vårdar miljön och vår planet är en viktig del av Katolska kyrkans sociallära. Den förordar en integrativ ekologi som sammanbinder omsorgen om vår jordiska miljö med ansvaret för de mest fattiga och utsatta. Bara genom att radikalt omskapa vår relation med Gud, med våra medmänniskor och med naturen kan vi tackla de hot som vår planet står inför idag och lämna över den beboelig åt kommande generationer.

Precis som Greta blev påven lovordad för sitt miljöengagemang, men precis som Greta konstaterar han att inte mycket händer. Det är bakgrunden till att man nu vill följa upp det hela: Med ett nytt 200-sidigt dokument presenterat på 5-årsdagen av publiceringen av Laudato Si vill Vatikanen uppfordra katolikerna och alla människor av god vilja att sätta sin tro i verket och handla i enlighet med encyklikans intentioner. Det handlar om att verkligen sätta kraft bakom intentionen att ta hand om vårt gemensamma hem, att rannsaka vårt beteende i det vardagliga livet och ändra oss.

Dokumentet presenterades den 18 juni, det finns nu på italienska, men fler språkversioner väntas inom kort.

Texten har tagits fram i av olika dikasterier i Vatikanen genom en samarbetsgrupp för integrativ ekologi som tillsattes 2018. Det innehåller 12 temasektioner som alla börjar med ett citat från Laudato Si.

Också andra initiativ som Laudato Si-veckan i maj har lanserats av påven:

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Politik, Samhälle, Vatikanen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s