”Mamma är inget monster” – Knutby, slutet på historien, läka såren

Jag har just sett Uppdrag gransknings dokumentärserie i sex delar. Den är mycket bra. Först tänkte jag inte se den, för jag tänkte att jag kan hela historien från början till slut, jag har tagit del av reportage, läst åtskilliga böcker och själv skrivit en hel del i ämnet.

Efter att ha sett serien inser jag hur fel jag hade. Serien bygger på intervjuer med dem som varit med under alla år, men nu kommit till insikt och håller på att reparera sina liv. Det gäller tidigare pastorer och medlemmar i den inre kretsen samt de barn som vuxit upp i denna destruktiva miljö.

Vändpunkten kom när Peter G, Patrik W och några till i hemlighet började prata med varandra om att det var fel det de höll på med. Sedan gick de till Åsa och talade med henne. Det var början till slutet. Den destruktiva slutenheten bröts och en process av medvetandegörande kunde starta. Alltfler övergav Åsa och till slut stod hon alldeles ensam och var tvungen att lämna Knutby.

Efter domarna mot barnflickan Sara och pastor Helge hävdade församlingen envist att allt nu var normalt igen och Knutby var en helt vanlig församling. Vi utanför tvivlade och såg många tecken på en pågående sekterism. Nu har vi fått facit. Den enda effektiva lösningen var att lägga ner församlingen viket nu skett.

Kraften till denna, som man ändå får säga lyckliga utgång, har kommit inifrån församlingen själv, försök att styra och tvinga på åtgärder utifrån har inte varit framgångsrika, det har istället lett till att den inre kretsen slutit sig mer och mer. Däremot har runtomkring funnits psykoterapeuter, församlingskonsulter och anhöriga som inte bara givit hjälp åt avhoppare, men också givit stöd åt dem därinne till medvetandegörande och handlingskraft.

Samtliga intervjuade får man säga har kommit ut på andra sidan och blivit medvetna om att de varit med i en sekt och låtit sig styras av de psykologiska mekanismer som råder inom en sekt. Trots skammen som man naturligt känner har man haft mod att ta tjuren vid hornen och låta sig granskas både i en rättsprocess och genom intervjuer i media där de berättar vad de varit med om. Jag kan tänka att det är en viktig del i helandeprocessen.

Jag noterar också att man alls inte bara skyller på några onda människor som lurat dem in i detta, utan de tar sitt ansvar i att de varit delaktiga i att låta detta ske, att de bidragit till att lyfta upp ”Kristi brud” o.s.v. Det är också en viktig del i helandeprocessen att erkänna det egna ansvaret och inte bara se sig som offer (det är annars ett beteende som följt med i mänsklighetens hela historia, jfr 1 Mos 3:12). Inget blir bättre av att se världen i svart-vitt. Vi har alla både ont och gott inom oss, vi är både offer och ansvariga aktörer. 

Generellt sett gäller att det ligger i den mänskliga naturen att låta sig förföras av sektmentalitet, och i vetenskapliga studier visar det sig att det långtifrån bara drabbar sköra och svaga människor. De som rekryteras till sekter är ofta väletablerade intelligenta personer. Vem som helst kan råka ut för detta.

Stort intryck gjorde Åsas son Victor på mig. Han har genomgått en svår process men försöker nu förstå och reparera sig själv och komma ut ur detta som en mogen människa, vilket jag tror han har stora möjligheter att göra. Han inser mammans delaktighet i det som hänt och vill att hon skall ta ansvar för sina handlingar, men samtidigt framhäver han att mamman är ”inget monster”. Jag förstår verkligen att han vill framhålla det, och så är det. Också de som varit mest insyltade och det drivande navet i processen är också människor och kan vilja väl.

De tre centralfigurerna i dramat, Åsa, Helge och Urban, får man intrycket av är de som ännu inte bearbetat vad som hänt och sitter fast i föreställningen att de bara gjort gott och blivit offer för omständigheternas spel. Urban skriver visserligen i ett brev att han ångrar sig och idag inte står för det han gjorde, men det är omöjligt att veta hur mycket detta är en omvändelse under galgen eftersom han inte ville låta sig intervjuas.

knutby-kodenHelge Fossmo var inte så mycket i fokus i den aktuella serien,men han har djupintervjuats tidigare  2005-2008 under fängelsetiden i Kumla av Eva Lundgren. Se boken Knutbykoden. Lundgrens teori är att det finns en begynnande tillnyktringsprocess hos Helge där han delvis erkänner sin delaktighet i det som skett. Det lilla som kom fram om Helge i den aktuella dokumentärserien får mig dock att tro att han har en lång väg kvar att gå.

Jag vill ge en stor eloge till Anna Lindman och teamet på Uppdrag Granskning som gett oss denna välgjorda dokumentärserie. Helt utifrån perspektivet att lyssna och försöka förstå, inte dömande. Medlemmarna i sekten är värda att presenteras och få komma till tals inför svenska folket på detta sätt från sin mänskliga sida, inte bara som sektmedlemmar som något vi har en skrämmande bild av och som vi vill ta avstånd från. Det är terapeutiskt för oss alla som följt Knutbydramat under många år att få komma människorna in på livet och få en förklaring och se att de är människor precis som var och en av oss. Tanken att det kunde drabba vem som helst av oss kan kännas skrämmande, men vi får också erfara att hur låst och djupt ner i det helvetiska man än sjunkit, så finns det vägar ut. Det ger oss alla hopp.

img_2791

Detta inlägg publicerades i Religion, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Mamma är inget monster” – Knutby, slutet på historien, läka såren

  1. Inge skriver:

    Tack Bengt, jag har tänkt precis som du, detta med Knutby har ältats i så många år att man man hört allt, men efter din intressanta resension kommer jag att ta mig tid och titta på programmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s