Svårt att förstå KD-ledningens konflikt med Adaktusson

Jag tror KD-ledningen gör ett monumentalt misstag genom att göra sig av med Lars Adaktusson. EBT och övriga i ledningen har inte lyckats förklara trovärdigt vad konflikten egentligen består i. Man angriper Adaktusson i pressen och förnekar att det han säger stämmer. Det enda konkreta jag lyckats vaska fram är en utebliven röstförklaring angående den peruanska flickan. Adaktusson hade där först röstat ja till en resolution som stödde flickans ärende, men då den inte gick igenom röstade han nej till en alternativ resolution på grund av att den enligt hans bedömning stred mot kristdemokratisk policy angående subsidiaritet. Adaktusson säger att han skrev en röstförklaring i samband med detta, men vad jag förstår har den röstförklaringen inte kunnat återfinnas. Det må vara hur som helst med Adaktussons bedömning av hur han skulle rösta, och det kanske är så att kansliet glömde bort att fullfölja skrivandet av röstförklaringen enligt Adaktussons intention, men om kritiken inskränker sig till detta är det sannerligen inte mycket att komma med.

Adaktusson kritiserades också i media för att han inte var tillgänglig dagarna i slutet av EU-valkampanjen för att kommentera kritiken angående hans röstningspolicy i abortfrågan, nu får vi höra att det var partiledningen som uppmanade honom till detta.

Tänk om man istället kunde ha hanterat detta intern inom partiet och att partiledningen skulle ha stöttat Adaktusson och att man gemensamt hade lyft fram KD-s principprogram i synen på abort. Det skulle både partiet och abortfrågans belysning i samhällsdebatten tjänat på.

Läs också: Per Ewerts ledare i Världen idag: KD-s fall från tydlighet till förvirring.

Lyssna till Lars Adaktusson, intervju i P1 morgon 20 juni.

bengttallberg

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Svårt att förstå KD-ledningens konflikt med Adaktusson

 1. Staffan Wadström skriver:

  Håller med dig, det har varit katastrofalt dåligt agerande från partiet, som skyffla iväg en sådan kapacitet. Det finns troligtvis andra skäl till detta också. EBT har jag tidigare haft stort förtroende för, men hennes agerande nu är inte förtroendefullt

 2. Inge skriver:

  Nej KD och EBT är inte det självklara valet för de troende kristna längre, dessutom så har nu EBT aviserat sitt deltagande i pride vilket knappast ökar hennes förtroende i de kristna leden?

  • bema skriver:

   KD har inte generellt lågt förtroende i ”de kristna leden”. Alltsedan kristdemokratin bidrog till enande och fred i Europa där kristna politiker var drivande har tanken varit en sekulär stat i ett multikulturellt samhälle. KD är därför ett demokratiskt sekulärt parti, man förespråkar inte teokrati. Däremot drivs man av grundläggande kristna värderingar vilka är bra för hela samhället.

   Att gå med i Pride-tåget kan vara kontroversiell men inte liktydigt med att ge sitt stöd åt hela den sexualliberala agendan. Men Människor tillhörande det vi kallar HBT finns faktiskt och diskriminering behöver motarbetas.

 3. Inge skriver:

  Bengt jag påstår inte att ”KD har inte generellt lågt förtroende i ”de kristna leden”.”
  Utan endast att KD är inte det självklara valet för de kristna längre.
  Problemet är bara att seriösa alternativ saknas och det är EBT väl medveten om, därför vågar hon ta ut svängarna och flörta med nya grupper i hopp om att växa utan att riskera att tappa de kristna kärnväljarna som saknar alternativ. Det är bara att konstatera att det KD vi nu ser har ganska få likheter med det KDS som en gång startade. Vissa ser det möjligen som en positiv utveckling? Andra inte och seriösa alternativ saknas tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s