Pingstafton i Stockholm med rörelserna i kyrkan

Rörelsernas pingst i Katolska domkyrkan

biskoprörelsermässa

På pingstaftonen 8 juni firade biskop Anders pingstvigiliemässa med Rörelserna i kyrkan. Det har blivit en tradition att biskopen träffar rörelser och lekmannaordnar i samband med pingsten.

rörelseralla

Rörelser och lekmannaordnar i Katolska kyrkan i Sverige som var representerade på mötet.  [Mera information om rörelserna på Stiftets hemsida]

Mässan på kvällen hade föregåtts av en minikonferens där rörelserna träffades gemensamt. Temat var evangelisation med utgångspunkt från påve Franciskus apostoliska maning Evangelii gaudium från 2013.

joyofthegospel

thanh

Domprost Thanh påminde om påve Johannes Paulus II´s besök i Katolska domkyrkan för på dagen 30 år sedan, 8 juni 1989. Lägg märke till minnesplaketten på väggen bakom.

Domprost Thanh hälsade oss välkomna till Domkyrkan och betonade församlingen som den naturliga miljö där rörelserna kan verka och låta mångfalden av nådegåvor komma till uttryck (jfr Evangelii Gaudium p 27-28).

Några bibelverser om evangelisation presenterades av Antonella och Eugenio från Neokatekumenala vandringen.

Därefter presenterades Evangelii Gaudium. Först en introduktion av Bengt Malmgren som satte in dokumentet i ett historiskt sammanhang från Andra Vatikankonciliet via tidigare påvars betoning av den nya evangelisationen som inte bara berör missionsländerna, utan lika mycket handlar om reevangelisation av Västerlandet och att evangelisation är en uppgift för hela kyrkan och varje döpt kristen. Därefter en genomgång av dokumentets huvudrubriker samt fördjupning av vissa delar av Lidia Fioravanti. [bildspel till Lidias presentation]

Därefter skedde reflektioner i grupper i två omgångar.

Första omgången träffades man inom respektive rörelse utifrån frågan: Inom vilken område känner ni att andan i Evangelii Gaudium flödar fram i er rörelse?

Andra omgången var mixade grupper, och då var frågeställningen hur vi inom rörelserna kan hjälpa varandra och hur vi utifrån perspektivet att vi alla är delar av Kristi kropp med olika nådegåvor kan samarbeta för en gemensam allt större glädje i uppraget.

christinwallmarkChristin Wallmark från Focolare var ordförande för konferensen och höll förtjänstfullt ihop eftermiddagen. Christin sammanfattade på slutet med referenser från Evangelii Gaudium:

”Vår återlösning har en social dimension därför att ‘Gud i Kristus inte bara återlöser den individuella personen utan också de sociala relationerna som finns mellan människor.’ (EG 178)

Det gemensamma goda och samhällets trygghet och ordning.

Tiden är större än det rumsliga. EG 222: Arbeta långsamt utan behov av snabba resultat. Att prioritera handlingar som skapar nya processer i samhället och engagerar nya personer och grupper.

Enheten råder över konflikterna. EG226: Våga se konflikter i vitögat i ömsesidig värdighet. Verkligheten är viktigare än idéerna. EG 231: Vi behöver både idéer och verkstad.

Helheten är viktigare än delarna. EG 234: Rotad i det lokala men med global blick.”

Det vilade en glädjefylld och samarbetsinriktad stämning över hela eftermiddagen. Alla hade nog förstått poängen med samarbete med det allmänna bästa för ögonen och att rörelsernas mångfald ingår i en större helhet. Att enbart framhålla oss själva i konkurrens med alla andra leder ingenstans. Först tillsammans är vi starka och kan tjäna hela kyrkan och främja en evangelisation som når fram till dagens människor.

I utvärderingen var alla överens om att vi skall fortsätta att samlas på detta sätt, kanske inte bara en gång om året som hittills, utan man efterlyste en återsamling redan i höst.

Nedan några flera bilder från konferensen tagna av Juan Manuel Segreti.

rorelser1rorelser2rorelser3rorelser4rorelser5rorelser6rorelser7rorelser8

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar