Tack Daniel Alm för att du lyfter fram vad vår kristna kultur har betytt för samhällsbygget.

Pingstledaren Daniel Alm torde tala för hela kristenheten i Sverige i denna debattartikel i DN. Han beskriver kristendomens självklart positiva bidrag till vår kultur och kritiserar det självstympande negativa förhållningssätt man ofta möter bland politiker och på tidningars ledarsidor. ”Partier vill förbjuda församlingar att öppna skolor, ledarredaktioner kräver att trossamfund ska fråntas statliga bidrag och en statsvetarprofessor beskriver troende som mer lögnaktiga, intoleranta och korrupta än andra. Det är ovärdigt för en demokrati.”

Istället för denna njugghet kräver Alm ett politiskt erkännande av kristendomens bidrag till den svenska kulturen.

Ytterligare några citat ur artikeln:

”Jag vill påstå att den kristna församlingen är en av de bästa och mest framgångsrika integrationsskapande krafterna i vårt land. Runt om i Sverige kommer varje vecka slöjbeklädda kvinnor och lär sig det svenska språket av pingstvänner i en kyrkolokal.”

 

”Vårt land är för evigt ihopkopplat med den etik och människosyn som kommer från Jesu lära. Det svenska samhället hade aldrig varit vad det är i dag om vi inte hade haft Bibeln… Där görs inte någon åtskillnad mellan jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla förklaras ett i Kristus (Paulus brev till Galaterna)…

Det var denna människosyn som gav kvinnan rösträtt. Sju decennier innan riksdagen tog beslut om kvinnlig rösträtt, voterade kvinnor i frikyrkan. Den 21 september 1848 bildades en frikyrkoförsamling som den första demokratiska föreningen i vårt land…

I konflikt med överheten utvecklades i väckelserörelsen en demokratisk kultur med mötesformer som vi i dag tar för givna men som då var utmanande. Nu finner jag politikers och opinions­bildares agerande provocerande eftersom troende åter stigmatiseras. Denna gång är det dessutom värre eftersom det sker i en demokratisk rättsstat.”

Det är bra att Daniel Alm talar klarspråk och inte sticker under stol med vad den kristna kulturen betytt för vårt land. Det handlar inte om kulturimperialism från oss kristna att framhålla detta, det är i hela vårt lands  och alla människors intresse. Ingen enda människa, oberoende av ursprung eller trosuppfattning är betjänt av att bo i ett land som förnekar sin kultur och sitt ursprung.

Fler länkar:
Dick Harrison: Västvärlden kan tacka kristendomen.

img_2791

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Religion, Samhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tack Daniel Alm för att du lyfter fram vad vår kristna kultur har betytt för samhällsbygget.

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Det han skriver om jämställdheten i den tidiga frikyrkorörelsen är intressant. I synnerhet för inte minst Pingst verkar vara på väg i en annan riktning idag.
    Däremot är Daniel Alm inte så tydlig i andra delar. För att förstå Andreas Carlgrens resonemang bl.a om att svenskarna skiljer sig från en del andra länder genom att vara sekulariserade så behöver man veta att han är katolik. Han är ” ledningslojal” i sin argumentation. Varför det just i detta sammanhang skulle vara dåligt att gå sin egen väg förklaras inte.
    Inte heller varför religiösa friskolor har en plats om syftet inte är att hålla barnen borta från människor med annan eller ingen religion.
    Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s