Bön för Sverige efter valet

priscilla

Bedjare. Målning från Roms katakomber

Att be för vårt samhälle, våra institutioner och politiker är viktigt och aldrig fel. Offentliga tvärkyrkliga initiativ till detta finns många. Vi har Sverigebönen som anordnar bönemöten över hela landet på Nationaldagen, och den 3 september var jag själv med på en bönevandring genom Stockholms city inför valet och Riksdagens öppnande. Det finns ytterligare sådana initiativ.

Sveriges Kristna Råd rekommenderar nu följande bön att förrättas i alla Sveriges församlingar och kyrkor nu efter valet och fram till att en ny regering är på plats:

Välsignad är du Gud vår Fader, som vårdar din skapelse och förbarmar dig över allt levande. Vi tackar dig för Jesus Kristus, din Son, i vilken din avsikt för varje människa blivit synlig. Genom honom väcker du vår längtan efter dig och kallar oss till uppbrott, som pilgrimer på vägen genom livet.

Tillsammans med hela din kyrka sträcker vi oss mot dig i bön. Gud, sänd din Ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället – folkvalda, regering och riksdag och alla som bor här. Vi ber om ett frimodigt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa, bortom egna intressen. Vi ber om ett politiskt klimat präglat av dialog och respekt, om ett samhälle som värnar alla människors värde och värdighet.

Uppfyll oss med din heliga Ande, som du har sänt till vår förvandling, så att vi kan vittna om dig med och utan ord. Uppliva bönens låga i våra församlingar. Låt oss få känna din Andes ledning.

I Jesu namn.
Amen.

 

Man kan ju också be den privat och i samband med den gemensamma familjebönen i hemmen.

Jag tror det finns en kraft i bönen och när många kommer överens om att be i samma intention är det något alldeles extra (jfr Matt 18:19). Det betyder ju inte att vi människor skall sluta att anstränga oss själva och bara förtrösta på att en högre makt fixar det. ”Handling och bön må bli ett” som det heter i psalmen.

Jag påminner om Ignatius av Loyola, Jesuitordens grundare. Han sade: ”Förtrösta på Gud som om allt berodde på honom och inget på dig, och ansträng dig själv som om allt berodde på dig och inget på Gud.” Pröva det. Tillsammans är ni oslagbara.

jm2013

Jesusmanifestationen maj 2013 Kungsträdgården Stockholm

 

rosenbadbön

Bönevandring Stockholms city 3 sept 2018

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s