Är Gud (bara) en uppsättning normer som skall styra samhället?

Runar Sögaard som själv verkar Åkesson-frälst ordnade ett väckelsemöte i Uppsala igår för att övertyga kristna om att SD inte är så farligt att rösta på.

Jimmie Åkesson verkade nöjd att få manegen krattad för sig och sade att ”om något parti slår vakt om kristendomens ställning är det Sverigedemokraterna”. Sedan förklarade han att Gud för honom är ”den uppsättning av normer och värderingar som är grunden för vårt samhälle”.

Att reducera Gud till detta är knappast den troende kristnes svar. Ändå är det en del kristna som verkar nöjda med detta. Men det är bara en förevändning att ha Gud bakom sig för en oftast konservativ sekulär politik. Högerkristendom i den tappningen är ingen kristendom, endast en annan kulturell variant av islamska sharialagar.

Min fundering: Ligger ändå inte Åkesson väldigt nära den katolska traditionalistiska riktning som vill att mer och mer, inte bara grundläggande kristologiska och ecklesiologiska dogmer, skall detaljstyras av kyrkans läroämbete och att det inte skall finnas så stort utrymme för kristna lekmän att tänka själva om frågor som på något sätt avhandlats i påvliga dokument genom seklerna,  ju äldre ju bättre.

Vi talar om begreppet ”creeping infallability”, vilket innebär att alltmer detaljer faller inom det som anses ofelbart och inte får diskuteras. Detta missbruk av prästerlig makt brukar vi kalla klerikalism. Klerikalismen upprätthålls inte bara av makthungriga biskopar och präster utan också av lekmän som uppmuntrar denna ordning och av andra lekmän som definierar sig själva som rättänkande men maktlösa och skyller allt på den korrumperade hierarkin. Klerikalismen konserverar gamla låsningar och hindrar oss att gå vidare till vad Kyrkan egentligen skulle vara.

Förutom att reglera så mycket som möjligt i de katolska lekmännens privatliv vill man också kontrollera politiken och samhällets lagar. Därav stödet för populistiska politiker (Kaczyński, Trump, Åkesson) som flirtar med dem.

Påve Franciskus däremot är inte alls inne på den linjen. Han kritiserar klerikalismen i kyrkan och vill att lekmännen själva skall använda sitt förnuft och upplysta samvete.  Hans vision är att Kyrkan är vi alla, präster som lekmän, myndiga och utrustade med Andens gåvor. En enda kropp, lider en lem lider hela kroppen och alla kan vi också vara till nytta och bygga upp. Därmed har påven själv också blivit ett hot mot denna falang och kritiseras ofta för brist på renlärighet. Men det är inte renlärighet det handlar om utan makt och kontroll.

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle, Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är Gud (bara) en uppsättning normer som skall styra samhället?

 1. Irene Nordgren skriver:

  Bengt
  ”Min fundering: Ligger ändå inte Åkesson väldigt nära den katolska traditionalistiska riktning som vill att mer och mer, inte bara grundläggande kristologiska och ecklesiologiska dogmer, skall detaljstyras av kyrkans läroämbete och att det inte skall finnas så stort utrymme för kristna lekmän att tänka själva om frågor som på något sätt avhandlats i påvliga dokument genom seklerna, ju äldre ju bättre.”

  JÄTTEBRA !

  // iRÈNE

 2. Inge skriver:

  Hej Bengt.
  Naturligtvis Är Gud inte (bara) en uppsättning normer som skall styra samhället.
  Vi har ju alla rätt att tolka (eller misstolka) det vi ser och hör, välja de politiker vi vill. Det förvånar mej dock att du inte tycks dela uppfattningen om att det vore bra för vårt land, om den Gud som har skapat himmel och jord fick utgöra en grund och norm för de värderingar vi har i vårt samhälle?
  Jag förespråkar inte SD men kan du nämna någon annan partiledare i riksdagen som i nutid så öppet antytt att vårt land behöver präglas mera av Kristna normer och värderingar och inte mindre som de flesta tycks förespåka?
  När du nu antyder att Åkessons tolkning av Kristna normer och värderingar endast är en ”annan kulturell variant av islamska sharialagar.” då tar du oerhört lätt på den oro som många idag känner inför den naivitet och passivitet som de styrande i Sverige tycks uppvisa gentemot främmande religioner? Man blundar för att Islamistiska normer redan håller på att influera vårt land? Politikerna (även vissa kristna ledare) uppmuntrar öppet till interreligiösa närmanden där Islam ges stort utrymme, man likställer den Kristna tron med alla andra religioner. Att kristna normer och lagar präglat vårt lands styre de senaste årtusendet tycks sakna betydelse? Borde inte vi som kristna reagera mera på de partier och ledare som aktivt arbetar för att avskaffa det kristna inflytandet i samhället istället för tvärtom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s