Missförstått utalande: Påve Franciskus, kvinnliga teologer och jordgubbarna i tårtan.

Jag tycker själv det är jobbigt med alla kommentarer på katolska bloggar som skall korrigera förståelsen av vad påven sagt. Ofta handlar det om att påven fällt ett spontant yttrande i någon intervju som uppfattats som alltför radikalt eller modernistiskt, och så skall vän av ordning hjälpa till med tolkningen genom att förklara att si har påven alls inte sagt, och så skall det inte tolkas.

Jag trodde aldrig jag själv skulle hamna i situationen att behöva skriva något liknande, men jag inser nu att jag behöver göra det. Det handlar om ett yttrande påven fällde i samband med besök hos den påvliga Internationella teologkommissionen i december 2014.

Kontexten var att påven talade till  teologkommissionen som består av 30 medlemmar och endast 5 kvinnor, vilket påven tyckte var för lite.

På nedanstående YouTube-video kan vi följa exakt vad påven sade. Min översättning:

”Jag vill se högre närvaro av kvinnor. Vi är inte där ännu. De finns där, som jordgubbar på tårtan, men vi behöver mer av dem…
Kvinnliga teologer kan sprida ljus över förståelsen av det allmänna bästa, över centrala och outforskade djupa aspekter av Kristi mysterium. Jag uppmanar er alla att ta del av de specifika bidrag som kvinnor ger när det gäller tron”

Citatet har spridits och återgetts på sociala media och i tidningsartiklar som ett exempel på att påven skulle ha en tendens att smickra och romatisera kvinnans roll istället för att ge kvinnor reellt inflytande och makt. Också jag själv godtog den berättelsen och spred den i ett blogginlägg nyligen.

Men studerar man kontexten påven sade detta i verkar ju betydelsen bli precis tvärtom: Kvinnor skall inte vara som några jordgubbar i tårtan utan vara rejält inbakade huvudingredienser i anrättningen. Jag vet inte vilken slags tårta påven  tänker på, jag tror en enkel tårta med några bär på toppen som dekoration. Vi associerar kanske mera till de ymniga bakverk vi gör till midsommar där tårtorna är fullständigt översållade med bär. Den typen av tårta stämmer sämre som illustration till påvens bild, för poängen skulle ju vara att det var några få bär.

Den som gjorde mig uppmärksam på videon med påven var en kvinna från påvens hemland Argentina som skrev på Facebook. Hon gjorde också några andra kommentarer som kan vara av värde för att förstå den kulturella kontexten i vilken påven uttalar sig om kvinnor.

Hon konstaterar att argentinare som reser till Europa förvånas över det mindre deltagandet av kvinnor. I Buenos Aires var kardinal Bergoglio omgiven av kvinnor, i Europa är han mest omgiven av män. Kanske påven när han talar om “female genius” vill betona det nödvändiga av kvinnors deltagande som en påminnelse för den patriarkala och klerikala kyrkan?

Den argentinska kvinnans synpunkter är intressanta och pekar på vikten att förstå den kulturella kontexten. Påve Franciskus uttalar sig ju ofta spontant och personligt och går utanför det strikt formella. Formellt kan man uttala sig på ett abstrakt sätt avskalat från kulturell bakgrund, men när man blir personlig kan man inte frigöra sig från den kulturella kontext man fostrats i. Kanske påve Franciskus bättre förstås av Sydamerikas kvinnor än av Europas?

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Missförstått utalande: Påve Franciskus, kvinnliga teologer och jordgubbarna i tårtan.

 1. Ulla Gudmundson skriver:

  Snälla Bengt! Om detta vore det enda påvliga klavertrampet vore det en sak. Men det är ett mönster av dumheter. Let’s face it: att förnya kyrksns stereotypa och mossiga kvinnosyn är inte hans bästa gren. Han behöver inte apologeter utan tough love.

 2. Krister Holm skriver:

  ”Dumheter, klavertramp, stereotyp och mossig”. Varför inte sägas i klartext vad du vill att Påven ska säga, istället för att beskriva honom?

 3. Jonas M skriver:

  Idag är allt så snuttifierat och man hänger upp sig på olika uttalanden som helt uppenbart inte är ägnade att direkt vara dogmatiska uttalanden. Även i övrigt när det t.ex. gäller politiker hänger man upp sig för mycket på enskilda uttalanden som ibland blir lite olyckliga.

  Nä låt hans gärningar tala istället och där gör han faktiskt en hel del. Sen kommer förstås de som hyser en heretisk tro om kvinnor som präster alltid vara besvikna med det är en annan sak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s