Var finns kyrkornas röst i samhällsdebatten?

Joel Halldorf och Susanna Birgersson tillhör dem som efterlyser mer av kyrkligt deltagande i samhällsdebatten där det finns många etiska och existentiella frågor där ett tillskott av kristet andliga perspektiv skulle bidra till en rikhaltigare belysning och fördjupning. Joel Halldorf tillhör en av de få skribenter som regelbundet syns för en större sekulär publik bl.a. genom sina artiklar i Expressen.

Det handlar inte om att bara uttala sig om sådant man är överens om inom kyrkorna och politisera etiska frågor i upprop och krav på politikerna att agera på ett bestämt sätt. Kyrkliga företrädare får gärna vara oeniga, också i offentliga debatter,  det berikar med flera perspektiv, medan tystnad och duckande bara är deprimerande.

Läs Joel Halldorfs ledartext i Dagen idag: Kyrkan kan lära av tvärvändningen om stängda gränser 2015.

I ett etiskt engagemang för flyktingar och utsatta, för miljö, för ofödda barn och alla människors lika värde måste kyrkorna vara en stark profetisk röst. som t.ex. påve Franciskus i sitt engagemang för flyktingsituationen vid Europas gränser etc. Men det innebär inte att man gör sig till tolk för förenklade lösningar som blundar för reella problem.

Som Joel skriver, ”utmaningen är att argumentera för moraliska övertygelser utan att moralisera – och att påminna sig om att bara för att människor sjunger om att hjälpa de utsatta, så betyder det inte att de är beredda att betala för det”. Kyrkans roll är att väcka hjärtana på ett djupare plan än populismens förenklade lösningar och politikernas moraliserande identitetspolitik.

20170212_131236

 

Detta inlägg publicerades i Church, Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s