Vänskapskorruption inom Riksrevisionen

DN granskar i ett antal artiklar Riksrevisionen där bl.a. vänskapskorruption avslöjats. Riksrevisor Susanne Ackum var klok nog att avgå då hon insåg att det hela inte var bra. Facket har redan tidigare reagerat, men medvetenheten om risken för korruption hos övriga intervjuade i ledningen verkar inte så hög. Administrativt ansvarig riksrevisor Margareta Åberg säger till DN att hon är jätteledsen att hennes kollega valt att avgå och att man förlorar en fantastisk person med en enastående kompetens.

ibaVad säger Inga-Britt Ahlenius om detta som själv var generaldirektör för Riksrevisionsverket 1993-2003 och kämpade aktivt för en oberoende riksrevision? Alltifrån Gustav Vasa hade riksrevisionen lytt under regeringen. Tanken med den ordningen var att staten, kungen och regeringen, per definition är god, därför är det inget problem att man granskar sig själv. Idag betonar man vikten av en oberoende revision för att minimera risken för korruption.

Ahlenius bidrog aktivt till att den nya ordningen infördes enligt vilken Riksdagen övertagit huvudmannaskapet för Riksrevisionen. Som tack för detta fick hon 2003 under farsartade former sparken av dåvarande finansministern Bosse Ringholm.

Genom vänskapskorruption i Riksrevisionsverket där ämbetsmän från regeringskansliet nu tillsätts för att granska den politik de själva varit med om att genomföra kringgår man det oberoende som skall vara grunden för riksrevisionen..

DN fortsätter i ett antal kommande artiklar att rapportera om den granskning man gjort.

 

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vänskapskorruption inom Riksrevisionen

  1. Thorsten Schütte skriver:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s