Demagogernas ömkliga tal om storhet är inte det som gör Amerika eller Europa eller GB stort

FRANCE-ATTACKS-CHARLIE-HEBDO-DEMO

AFP foto Thomas  Samson

Bernard-Henri Levy, en av Frankrikes mest inflytelserika filosofer skriver nu om Brexit. Han stod bakom uppropet ”Nous sommes Charlie” i samband med terrordådet i Paris. Det är en mycket läsvärd artikel publicerad på engelska i Kyiv Post, och jag delar i mycket hans analys om vad som står på spel. Fokus är givetvis inte bara omröstningen i sig själv, utan de strömningar i tiden den är ett uttryck för. Det är inte en seger för folket, utan för populismen, skriver han. En seger inte för demokrati utan för demagogi, en seger för xenofobi både i extremhögertappning och i socialistisk tappning, en seger inte för kunskap utan för ignorans.

Låt oss inte luras av de som röstat ja och de som hejar på resultatet att den verkliga intentionen är att förespråka någon slags vag idé om ”folkets Europa”, säger Levy. Det är istället en seger för dem som inspirerade av Donald Trumps slogan “We will make America great again!” drömmer om att bygga murar mellan ”muslimerna” och dem själva. Men på det sättet bygger man inte verklig storhet utan förminskar allt till det mediokra. Ömkligheten lyser igenom den storslagna retoriken hos dem som eldar på massorna, det triviala segrar över det verkligt stora, och brutaliteten över det andliga. Verklig storhet är något helt annat enligt Levy:

Those whom the Brexit took out while taking Britain out of Europe are not, alas, the “oligarchs” decried by the podium thumpers.
The greats are the agents and the inspiration of the true greatness of every people.

The greats are the inventors of this splendid dream full of the brilliance of Dante, Goethe, Dickens, Byron, Husserl and Jean Monnet—a dream called Europe.

Those are the greats that you are cutting down to size. It is Europe itself, Europe as Europe, that is dissolving into the nothingness of your resentment.

Det är inte britterna som är problemet, Europa har själv varit delaktig i den process som håller på att leda till dess upplösning. Vi behöver alla ta oss samman och försvara upplysning och det andliga arv och de eviga värden som demokratin och de mänskliga rättigheterna vilar på. Sådant är det vi behöver fokusera på. Låt det bli en väckarklocka. Levy beskriver ett sovande Europa:

Europe certainly was unworthy of herself.

Her leaders were pusillanimous and lazy.

Her captains were set in their ways, and their art of governing was somnolent.

But what is coming in place of this garden of the Finzi-Continis is a globalized suburb where, because one sees only garden gnomes, it is possible to forget that once there was Michelangelo.

Levys artikel är en glödande apell för ett uppvaknande. Att något sådant fortfarande kan skrivas är större än resultatet av en folkomröstning. Jag känner hopp för framtiden.

Detta inlägg publicerades i Konst och kultur, Politik, Samhälle, Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Demagogernas ömkliga tal om storhet är inte det som gör Amerika eller Europa eller GB stort

 1. Thorsten Schütte skriver:

  Tänkvärt. Och vi bör stödja de delar av Storbritannien som vill stanna kvar i EU. Vi i Norden ska stödja Skottlands kamp för självständighet med bibehållet EU-medlemskap. Vi ska välkomna Skottland som observatör i Nordiska Rådet och uppgradera till fullt medlemskap vid uppnådd självständighet. Skottlands sak är vår!

 2. Claes H skriver:

  Usch ja: Bakom Brexit finns ömkliga drömmar om att bygga murar mellan (cit) ”muslimerna” och oss själva.
  Får jag tipsa om ”ISIS Official Video on Orlando Terror Attack” på Youtube där man ser muslimernas verkliga storhet! Framtiden ser ut så här! ISIS framtid!
  Orlando var ett straff för 2001! (Ja, 9/11 alltså.)
  — Omar Mateen (Orlando) var ”one of the Islamic States’ lions, set to restore the gloria of the Ummah and avenge the death of Muslims.”
  Och ”New York, Washington, Orlando, and other cities will not feel safety and comfort”!
  Vid tid (03:46) sägs ”It is permissible for a Muslim to kill any unbeliever who he is able to kill among the ‘Kuffar Muharbin [?], (combatant Kuffar)” — Från tid (04:55) — ”Allah said”. (05:42) finito.
  — Ja förvisso, framtiden är ljus! För muslimerna! För ISIS!
  Eller hur?

  http://heavy.com/news/2016/06/official-isis-islamic-state-orlando-terror-attack-english-video-youtube-mp4-download/

  • bema skriver:

   Claes H!
   Man måste skilja på päron och äpplen, det är det Levy menar och också jag. Terrorism och i detta fall islamistisk terrorism är en fruktansvärd sak som eskalerat under senare år. Idag noterar vi Istanbuls flygplats, 36 döda. Muslimer som folkgrupp, människor i allmänhet som är uppvuxna i en muslimsk kultur är en annan sak. Kom ihåg att de flesta offren för islamistisk terror är muslimer. Muslimer är människor som du och jag som längtat efter fred och säkerhet. Bland muslimerna finns en mindre grupp som ideologiskt omfattar salafistiskt inriktad islam och faktiskt hyser uppfattningen att det är rätt att döda de otrogna. De allra flesta muslimer tror (rätt eller inte) och önskar att deras religion skall stå för fred och kärlek och tar avstånd från våld. En del står också nära den kristna tron och muslimer som konverterar till kristendomen (ej så ovanligt idag) säger att i Jesus känner de faktiskt igen den bild av tron de gjort sig i sitt hjärta.

   Kristen människosyn bygger på alla människors lika värde och att ingen får tvingas till något med våld. Det gäller även människor som inte tror som vi, de har rätt till säkerhet och frihet, därför är asylrätten grundläggande i Västerlandets nationer som bygger på ett kristet arv.

   Samtidigt får man inte vara naiv. Terrorister tar sig lätt in i Europa med flyktingströmmarna, och det är viktigt med säkerhet, vilket dock inte är detsamma som att stänga gränserna för alla människor med muslimskt ursprung. Det viktiga nu är att världens fredliga nationer samarbetar i ett säkerhetsarbete och motarbetar IS. Turkiet har en nyckelfunktion, och mycket av trafiken mellan väst och IS har gått via Turkiet, och olja har smugglats via Turkiet som gett IS inkomster och Turkiet har sett mellan fingrarna på detta. Efter dådet på Istanbuls flygplats blir Turkiet förhoppningsvis också mera dedicerad i sin kamp mot IS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s