Antje Jackelen hos påven

I måndags träffade Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelen påven. Videon ovan från RomeReports ger en glimt.

Lyssna också till intervjun med Antje Jackelen som Vatikanradions Lotta Smeds gjorde efter mötet.

Signum har en svensk översättning av påvens tal.

Påven hänvisade till Andra Vatikankonciliets dekret om ekumenik, Unitatis Redintegratio, som han sade ”förblir den viktigaste referenspunkten för den katolska kyrkans ekumeniska engagemang”. Påven utlade i sitt tal vad detta innebär:

”Genom detta dokument har det blivit tydligt att ekumeniken inte får ignoreras. Det inbjuder alla troende katoliker att tolka och känna igen tidens tecken och vägen till enhet genom att övervinna splittringen bland de kristna, som inte bara uppenbart strider mot Kristi vilja, utan också är en skandal för världen och ett hinder för den viktigaste uppgiften: att förkunna evangeliet för hela skapelsen.

När dekretet talar om Kristi sårade kropp (nr 13) uttrycker det en djup respekt och uppskattning för de (från oss) åtskilda bröderna och systrarna, vilkas existens till vardags riskerar att beaktas alltför litet. Det är verkligen så att de inte bör uppfattas som motståndare eller konkurrenter, utan ses som bröder och systrar i tron. Katoliker och lutheraner är skyldiga att främja enhet i stiften, i församlingarna och i sina gemenskaper världen över. Fastän det ännu finns mycket att göra på det sakramentala och kyrkliga planet, för att uppnå en full och synlig enhet i tron, kan vi vara säkra på att den Helige Ande underlättar och styrker den andliga ekumeniken och den teologiska dialogen.”

Påven nämnde också den luthersk-katolska dialogen och dokumentet Från konflikt till gemenskap och 500-årsminnet av reformationen år 2017 vilket han hoppas ska bli en hjälp att ta ytterligare steg på väg mot enheten.

Människors nöd och utsatthet, att hjälpa människor i misär, bekämpa fattigdom och våld är frågor som kräver vår uppmärksamhet och driver oss att växa i broderlig gemenskap, sade påven. Han påpekade också att det är viktigt med fortsatt engagemang i andra frågor av brådskande aktualitet såsom det mänskliga livets värdighet, att livet alltid måste respekteras, och frågor relaterade till synen på familj, äktenskap och sexualitet. Kyrkorna har här delvis olika ståndpunkter, men påven framhöll att dessa frågor ”inte får tystas ner eller ignoreras av rädsla för att äventyra den ekumeniska konsensus som hittills har uppnåtts. Det vore en synd om nya konfessionella splittringar skulle cementeras inom dessa viktiga frågor.”

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Antje Jackelen hos påven

 1. Irène Nordgren skriver:

  Bengt

  Apropå vad Franciskus säger i sitt tal.

  ”Katoliker och lutheraner är skyldiga att främja enhet i stiften, i församlingarna och i sina gemenskaper världen över.”

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=16308

  // Irène

 2. Pingback: Svenska kyrkans ärkebiskop mötte påven | Annelis blogg

 3. Rebella undrar skriver:

  Då jag inte twittrar tar jag mig friheten att kommentera i ”fel” medium. Eftersom du twittrade ut en länk till Dag Sandahls blogginlägg med hans tankar kring påvens sätt att titulera Antje Jackelén – vilket syns här i marginalen på din blogg, annars hade jag inte sett tweeten – vill jag fästa en smula uppmärksamhet vid repliken från ärkebiskopens teologiska sekreterare, som senare trillade in i kommentarsfältet. Jag reagerade på tituleringen innan Dag Sandahl skrev om det (bevis finns på min blogg, sådeså) och är mycket lättad över att Vatikanen är ungefär lika ”snål” med titulaturer mot manliga som mot kvinnliga svenska lutherska ärkebiskopar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s