Gillar vi verkligen olika på riktigt?

IMG_0071Inför Livets söndag som firas i kyrkor över hela landet den 3:e advent skriver 10 kyrkoledare och kristna profiler en gemensam debattartikel som publiceras både i Dagen och Världen idag. Samtidigt som vi teoretiskt erkänner alla människors lika värde och gör tolerans, mångfald och respekt till våra honnörsord, så ser det ofta annorlunda ut i verkligheten, konstaterar de.

I levande livet, både före och efter att vi blivit födda gör vi åtskillnad. Hitresta EU-migranter får frysa på gatan, handikappade har allt svårare att få den hjälp och assistans de behöver, det sociala utanförskapet blir allt större. Redan i moderlivet börjar denna åtskillnad. I nio av tio där gravida får veta att de bär ett barn med Downs syndrom så leder det till abort.

Vi anser att det är dags att lyfta frågan om vår syn på de annorlunda och de avvikande på allvar, och ifrågasätta det faktum att vi är på väg mot ett allt mer slätstruket Sverige där de med en extra kromosom eller behov av rullstol inte b­edöms få plats eller vara välkomna. Är det ett sådant samhälle vi önskar för kommande generationer”, frågar författarna.

 Läs också: Biskop Anders Arborelius herdabrev inför Livets söndag.

Jag blev glad över artikeln och tycker det är bra med gemensamma ekumeniska initiativ från kyrkorna.

Ett annat gemensamt initiativ är böneinitiativet för det politiska läget i Sverige som Sveriges Kristna Råd uppmanar till med gemensam bön i kyrkorna förra söndagen samt 9 dagars bön 22-29 decemberr inför det formella beslutet om extraval.

Snart är det jul. Jag vill gärna skicka med detta också: Dåvarande påve Benedikt XVI i samband med Angelus den 26 december 2010 om Livets mirakel:

Yet every child’s birth brings something of this mystery with it! Parents who receive a child as a gift know this well and often speak of it in this way. We have all heard people say to a father and a mother: “this child is a gift, a miracle!”. Indeed, human beings do not experience procreation merely as a reproductive act but perceive its richness and intuit that every human creature who is born on earth is the “sign” par excellence of the Creator and Father who is in Heaven. How important it is, therefore, that every child coming into the world be welcomed by the warmth of a family! External comforts do not matter: Jesus was born in a stable and had a manger as his first cradle, but the love of Mary and of Joseph made him feel the tenderness and beauty of being loved. Children need this: the love of their father and mother. It is this that gives them security and, as they grow, enables them to discover the meaning of life. The Holy Family of Nazareth went through many trials, such as the “massacre of the innocents” — as recounted in the Gospel according to Matthew — which obliged Joseph and Mary to flee to Egypt (cf. 2:13-23). Yet, trusting in divine Providence, they found their stability and guaranteed Jesus a serene childhood and a sound upbringing.

Till sist en julhälsning från min släkting Egon Malmgren, hans sätt att bearbeta och reflektera över kontrasten mellan ofärden, våldet och lidandet vi hör om i nyhetsrapporteringen och det budskap om frid och kärlek som julen innebär och som vi alla längtar efter. Stilla Natt med Ekonyheter:

Detta inlägg publicerades i Church, Samhälle och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gillar vi verkligen olika på riktigt?

  1. Pingback: Hur är det nu, gillar vi verkligen olika? | Annelis blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s