Undersökning visar att Sverige är ett främlingsvänligt land.

I DN igår redovisades Hedström och Mullers nya rapport framtagen vid Institutet för analytisk sociologi, Linköpings universitet, Right-wing populism and social distance towards Muslims in Sweden.

partierfrämlingar

C:a 2000 personer har fått svara på frågor om vilket parti de röstat på samt attityder till främlingar och specifikt muslimer. Sedan har attityderna mot främlingar ställts mot vilket parti man röstat med. Inte oväntat finns främlingsfientliga attityder överrepresenterade i SD, men i grunden är det ganska glädjande resultat. Den visar att 80-90% av alla väljare i övriga partier inte har några negativa attityder till att ha en muslim som granne, eller behandlas av en muslim i sjukvården, och även hälften av SD´s väljare har inga negativa attityder till detta.

När det gäller att få en muslim ingift i familjen är attityderna lite mer negativa, och partierna skiljer sig åt. Minst negativa är MP och FI, sedan kommer V, S och C men något lite mer negativa attityder, sedan M och F. Mest negativa är SD, men även KD skiljer ut sig och ligger mittemellan SD och övriga borgerliga partier.

Psykologiskt är det naturligt att det finns en viss skepsis mot den som är från en främmande kultur, men det betyder inte att man är rasist, inte heller att man inte kan övervinna det motståndet när dottern väl gifter sig med en man från främmande kultur och personliga relationer utvecklas.

Inbitna attityder av främlingsfientlighet kan man nog hitta inom alla väljargrupper (minns Sjöbo samt intervju med dold mikrofon i valstuga för några år sedan) men klart mycket mera hos SD som denna undersökning visar. Men undersökningen ger inte heller underlag för att säga att alla SD´s väljare är främlingsfientliga.

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Undersökning visar att Sverige är ett främlingsvänligt land.

 1. Anders Jonsson skriver:

  Massinvandringen till Sverige har havererat totalt och kommer tydligen att få fortsätta haverera.
  Men det finns hopp. Såg att SD ökat till 17,7% enligt YouGov efter att man satt ner foten och deklarerat att man kommer att rösta ner alla regeringar som inte tar till sig det faktum att 7-klövern inte har folket med sig i invandringsfrågan.

  Ordet främlingsfientlig håller på att bli lika devalverat som ordet rasist.
  Jag röstar på SD och är varken rasist eller främlingsfientlig.

  Man är inte fientlig mot främlingar bara för att man är emot en katastrofalt felaktig politik.

 2. Anders Jonsson skriver:

  Allt fler moderater går emot partiets nuvarande invandringspolitik visar en undersökning som SvT gjort:

  http://avpixlat.info/2014/12/10/alltfler-moderater-gar-emot-partiets-invandringspolitik/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s