Rwanda 1994, Srebrenica 1995 – Låt oss slippa skriva norra Irak 2014!

… Men tyvärr verkar det redan på gång. Vi ser hemska bilder på internet med människor som korsfästs, transporteras bort i lasbilar, läggs i färdigställda massgravar och massavrättas med kulsprutor eller var och en individuellt med nackskott. Människor som tvingas fly hals över huvud med bara kläderna på kroppen utan att ha någonstans att ta vägen. Dör man inte av våld, så dör man av uttorkning då man saknar både mat och vatten. Särskilt barnen är utsatta.

Det är kristna som drabbas, men också andra minoritetsgrupper som jagas bort då islamisterna rycker fram i norra Irak och Syrien. Vi hör nu om 30-40000 människor tillhörande kurdiska folkgruppen jezidier som är bortjagade från sina hem till Sinjar-bergen där de är omringade av islamisttrupper och går en långsam död till mötes av hunger och törst.

Vi hör idag att jihadisterna har intagit alla kristna städer i norra Irak, och alla kristna samt andra minoritetsgrupper är på flykt. Det är en etnisk och religiös rensning som pågår i området.

assyrierflyr

Läget i Ukraina och Irak illustrerar vilka problem som uppstår när en regering inte har full kontroll över sitt landområde. Fast i Irak är situationen långt värre än i Ukraina, där pågår folkrättsbrott i stor skala och om inget sker nu så är risken att många många fler kommer att mista livet.

Kurderna i norra Irak gjorde vissa framstötar men trycks nu tillbaka av jihadisterna. De har dragit sig tillbaka till Erbil och lämnat de kristna byarna utan hjälp, säger Adris Hanna, syrisk-katolsk präst i Stockholm till Världen idag. Han står i kontakt med personer i området. ”IS har tagit över allt, alla kristna är på flykt nu, alla är hemlösa”, säger han. ”Nineveslätten töms på kristna. Kristna folket har blivit hemlösa på flykt i Erbil och Ankawa. Det värsta har hänt nu, men vi får tack Gud att folk har hunnit fly.” Adris Hanna tror att IS nu kommer att plundra by efter by.

Flyktingar i Erbil och Ankawa. Foto Allan Kakony 6/8

Flyktingar i Erbil och Ankawa. Foto Allan Kakony 6/8

Bagdad-regimen  rapporterades ha gjort något bombanfall mot IS-fästen, men man har inte läget under kontroll. Och att kurderna måste retirera beror enl Adris Hanna på att de inte får tillräckligt hjälp från Bagdad. Rimligen borde Bagdad 1) lägga alla interna maktanspråk åt sidan och samverka med kurderna för att tränga tillbaka jihadisterna, och 2) omdedelbart begära hjälp från världssamfundet med att få läget under kontroll. Från världssamfundets sida borde nu råda intensiv diplomati och aktiviteter för att tillsammans med Bagdadregimen få till stånd omedelbar säkerhet och hjälp åt flyktingarna. Och klarar inte en regim att på egen hand upprätthålla säkerheten för befolkningen, så är det folkrättsliga läget det, som jag förstår att världsamfundet är skyldigt att ingripa.

Detta är ett mycket mycket allvarligt läge.

Rwanda 1994, Srebrenica 1995, då lyckades man inte förhindra folkmord och massakrer. Skall världsamfundet visa sig lika handfallet denna gång…

Följ påve Franciskus uppmaning att ”be intensivt” för situationen i Mellanöstern.
Kom till den stora demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm på söndag kl 14.00

demonstrationsöndag

Men alla rapporter om de fruktansvärda saker som händer kan bli för massivt. Vi har en benägenhet att isolera oss, inte vilja höra. Tag därför till sist del av dessa svensk-assyriers enkla ord och vädjan i bön och lovsång för sitt folk:

Amnesty: Civila som flytt strider i desperat behov av hjälp

Pope asks for international action to help Iraq’s persecuted Christians

Dagen

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Rwanda 1994, Srebrenica 1995 – Låt oss slippa skriva norra Irak 2014!

 1. LeoH skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:
  Jag hade stora planer att skriva ett eget inlägg om tystnaden kring folkmordet i Irak, men jag orkar inte. Turligt nog finns det de orkar. Håll till godo!

 2. Marianne Andreas skriver:

  Tack Bengt , jag rebloggar också. Kyrkornas världsråd generalsekretare skriver idag till FN,sina medlemskyrkor och samarbetspartners:

  ” I have communicated with the Secretary General of the United Nations, Mr Ban Ki Moon, urging him to deploy all efforts to bring a halt to the violence in Iraq and to ensure the physical protection of all people there and support for their human rights including the right to religious liberty. Now I ask for your support, in prayer and advocacy. Please contact your government officials requesting them to:
  – Instruct their UN ambassadors to bring the plight of all vulnerable people and communities in Iraq to the Security Council for immediate protective actions.
  – Obtain from the UN Security Council a binding resolution that ensures the immediate safe return of all those who were obliged to flee their homes and properties.
  – Double their humanitarian efforts now, including urgent aid for the internally displaced and the refugees in neighbouring countries.
  Please do also notify us of your action so that we can inform the churches in Iraq and follow-up on the issue at the United Nations.”

 3. Anneli Magnusson skriver:

  Det viktiga är att be för och försöka hjälpa ALLA drabbade i området. För ögonblicket verkar läget vara mest akut för jezidierna, som om jag förstått saken rätt bott i området i 4000 år och har en egen religion.
  Anneli

  • bema skriver:

   Ja, alla minoriteter inkl enl jihadisterna icke ortodoxa muslimer som förföljs. Läget blir värre o värre för alla. Outsägliga grymheter begås enl senaste rapporter

 4. Pingback: Jesus till Mulla Krekar och jihadister: Stick svärdet i skidan! | Bengts Blogg

 5. Pingback: Mantrat ”Vi måste stänga dörren för Sverigedemokraterna” räcker inte för att stoppa nynazismen | Bengts Blogg

 6. Pingback: Vad menade Jimmie Åkesson egentligen? – Och vem har tolkningsföreträde? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s