Vatikanens reformarbete med ekonomin fortsätter. Pell: Går bättre än förväntat.

Kardinal George Pell. Foto: CNS /Paul Haring

Kardinal George Pell. Foto: CNS /Paul Haring

Catholic News Services intervjuar kardinal Pell, ledare för det ekonomiska reformarbetet med Vatikanens bank IOR och nytt ekonomiskt ramverk för den Heliga Stolen som presenterades på en presskonferens för en månad sedan. Kardinal George Pell, tidigare ärkebiskop i Sydney är med i det av påve Franciskus inrättade 8-hövdade  Kardinalsrådet som skall hjälpa påven att reformera  Vatikanens centrala ledning och kurian. Pell utsågs i februari också som prefekt för Ekonomi-sekretariatet med huvudansvar för det ekonomiska reformarbetet.

Kardinal Pell säger att arbetet gått över förväntan framåt och att man till i slutet av året fått rutiner för regelbunden oberoende revision på plats. Pell säger att påven fullt står bakom och backar upp reformarbetet. 

I det nya systemet som introduceras sker rapporterar finanssekretariatet direkt till påven, ej via någon tredje inblandad person.

Det finns också ett ekonomiråd bestående av åtta kardinaler och sju lekmän, valda på ett sådant sätt att de kommer från många olika länder och kontinenter. Ekonomirådet utövar kontroll och utfärdar policies. Pell betonar att han eller någon annan person inte på egen hand ta initiativ som inte är uppbackade av ekonomirådet. Genom att fördela maktbefogenheter på detta sätt omöjliggörs för enskilda personer att få för stort inflytande.

Läs hela intervjun med kardinal Pell här.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vatikanens reformarbete med ekonomin fortsätter. Pell: Går bättre än förväntat.

  1. Pingback: Kardinal pell tolkar Laudato Si. Miljöorganisationer vädjar till påven ang Stockholms trafikpolitik | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s