Europa måste lära sig 1900-talets läxa: Kompromissa inte med Putin!

putinDet ser ut som om EU´s högsta ledare av krasst egoistiskt ekonomiska skäl fegar ut och låter Putin hållas och permanentar därmed en världsordning som tillåter att skrupelfria stater kränker folkrätten. Frankrike vill fortsätta att leverera krigsfartyg till Ryssland, Tyskland är beroende av rysk gas.

Per Ewert skrev nyligen en ledare i Världen idag, Lärdomar från 1900-talets storpolitik. En av de viktigaste är denna: ”Om en regim med tydlig ambition att underkuva andra folk och länder tillåts agera fritt medan omvärlden tvekar kommer den att fortsätta ända tills världen sätter hårt mot hårt.” Hyckleri, dumhet, tystnad, fegt kompromissande för Hitlers och Stalins aggressiva totalitarism, att man utan åtgärd kunde se på hur Österrike, Tjeckoslovakien och de baltiska staterna annekterades var och förblir en skam.

Precis detta borde dagens politiker ha lärt. Men vi tycks inte ha några statsmän på ledarpost i dagens Europa som vågar ta kännbara strategiska beslut, utan vi verkar vara på väg att återupprepa historiens misstag.

Detta föranleder chefsredaktörer för Europas stora tidningar att ta bladet från munnen och säga det som politikerna och statsmännen inte vågar stå för. I ett upprop, öppet brev till Europas ledare, publicerat i DN idag och samtidigt publicerat i ett antal europeiska dagstidningar säger man att det är dags för Europa att ändra hållning, tala klarspråk och vidta rejäla och kännbara ekonomiska och politiska sanktioner mot Putin. EU har hittills uppträtt som ett förstorat och neutralt Schweiz i förhållande till Ryssland, menar man. Uppropet i DN är undertecknat av Adam Michnik, Chefredaktör för Gazeta Wyborcza och ledande dissident i Polen under kommunist­åren samt DN-s chefsredaktör Peter Wolodarski.

I dag är Europa tyst om Ryska federationens president Vladimir Putins stridslystna imperialism. Väst tolererar tyst hans aggressivitet som helt klart kränker andra länders suveränitet: Moldaviens, Georgiens och främst av alla – Ukrainas”, skriver man. I uppropet läser man vidare:

”Vi, chefredaktörer för tidningar över hela Europa, uppmanar EU-ländernas ledare att sätta stopp för Putins aggressivitet. Erfarenheten lär oss att det är bortkastad möda att tala med honom, såvida inte dialogen stöds av enighet och fasthet. Putin har ingenting till övers för svaga och ryggradslösa motståndare. Han verkar se EU i det ljuset: de pratar och pratar medan Kreml fortsätter att överskrida fler och fler ‘röda linjer’. Putin skickar alltjämt vapen och legosoldater till östra Ukraina. Han samlar alltjämt sina trupper utefter gränsen. Men Ukraina har rätt att välja de europeiska demokratiernas väg och ukrainarna har rätt att leva i en hederlig stat. EU:s framtid kan avgöras i dag i östra Ukraina.”

Det kunde inte sägas bättre. Skada bara att det måste komma från journalisster och inte redan sagts av Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och deras medledare i övriga stater i Europa. Måtte vi få ett folkligt uppror som driver fram rättmätiga sanktioner. Hellre får jag det lite sämre ekonomiskt kortsiktigt än att stillatigande se på hur folk i andra delar av världen kränks och att man samtidigt bäddar för en sämre framtid.

Detta inlägg publicerades i Politik, Samhälle och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Europa måste lära sig 1900-talets läxa: Kompromissa inte med Putin!

 1. octopus2 skriver:

  Jag har inte alls fått intrycket att Putin är en maktgalen skurk, precis tvärtom. Förresten skrev Wolodarski fel i ”Uppropet” där det stod ”Det pågående kriget med Ukraina, som BÖRJADE MED ANNEKTERINGEN AV KRIM, och de fortsatta provokationerna i landets östra del är skamliga, tragiska och farliga”. Början var ju i stället Maidan-upproret där demokratiskt valde presidenten Janukovich illegalt avsattes. Annekteringen av Krim var ett svar på detta.

  • bema skriver:

   octopus2 (Magnus?) Ja, du uttrycker den ståndpunkt som Putin och de ryska separatisterna brukar inta. Vad som är legalt och illegalt, demokrati och självsvåldigt agerande finns olika synpunkter på.

   Du kanske tycker det är rättfärdigt att med våld annektera andra staters område eller demokratiskt oproblematiskt att hålla folkomröstningar med några veckors varsel där det inte finns en chans att den demokratiska processen med möjlighet jämbördig publicitet åt de olika sidornas ståndpunkter.

   Du kanske också menar att det är bortom allt tvivel att Putin är oskyldig när det gäller att förse de ryska separatisterna med vapen inkl missiler som kan skjuta ner passagerarplan.

   Du kanske tycker det ör OK att människor med fel åsikter eller religiös tillhörighet förföljs och trakasseras.

   Jag gläder mig dock åt din positiva värdering av demokrati i ditt svar.

 2. Staffan Wadström skriver:

  Ja, Putin är otvivelaktigt en maktgalen skurk. Bevisen är överväldigande. Han började sin politiska karriär med att lura till sig stora pengar som var ämnade till bl a bistånd i Leninggrad.
  Idag är han god för närmare 2.000 miljarder !! i privat förmögenhet. Inte illa för en karl med hans bakgrund.
  Kanske är det mest effektiva medlet mot Putin att flytta fotbollsVM 2018 från Ryssland. det skulle bli svårt för Putin och hans media att förklara bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s