Kardinal Suenens och den Karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan.

Den karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan började i USA vid universiteten Duquesne i Pittsburgh 1967 och Notre Dame 1968. Det var i USA 1972 som kardinal Leo Joseph Suenens (1904-1996) personligen mötte förnyelsen, ett möte som blev livsavgörande inte bara för honom personligen, han har också spelat en stor roll som kontaktperson och förmedlare av förnyelsen till Katolska kyrkans ledning.

Kardinal Suenens, var ärkebiskop i Malines-Brussel och var en betydelsefull person i 1900-talets katolska kyrka. Han kom att bli en av de ledande gestalterna vid Andra Vatikankonciliet. När konciliet startat utnämnde Paul VI honom att vara med i den fyrahövdade ledningsgruppen tillsammans med kardinalerna Agagianian, Döpfner och Lercaro som strukturerade koncilieprocessen.

Kardinal Suenens gav sitt stöd åt den karismatiska rörelsen, och det var hans övertygelse att pingstens nåd är en gåva till hela kyrkan och att de karismatiska gåvorna är en självklar del av detta. Under dess första år, då den karismatiska rörelsen ofta missförstods var han dess outtröttlige försvarare och vägledare. Han såg till att det utarbetades pastorala och teologiska riktlinjer för rörelsen, och han övertygade personligen påven Paul VI om rörelsens värde för kyrkan.

Som biskop hade han valspråket In Spiritu Sancto, vilket på hans vapensköld illustrerades av en duva som lyfter från en azurblå bakgrund. Den azurblå färgen representerar Maria. Guds moder Maria var en självklar förebild för kardinal Suenens, och i Marias fiat, ske Guds vilja, såg han hela sin livsuppgift: Att göra Marias fiat till hans eget och ta emot nåden och kraften från den helige Ande.

Jag hittade denna text av Kardinal Levada, tidigare chef för Troskongregationen och ärkebiskop emeritus av San Francisko där han talar om Karismatiska förnyelsens historia och kardinal Suenens betydelse. Det är ett sammandrag av ett tal från en konferens i Clevland 1996.

2010 hade vi i samband med den Nordiska karismatiska konferensen i Stockholm besök av f Wilfried Brieven som tidigare var kardinal Suenens personlige sekreterare och följde med på kardinalens resor till USA. Han höll ett föredrag om sina erfarenheter. Läs här: Cardinal Suenens and the Catholic Charismatic Renewal.

I mitten: Undertecknad i samspråk med f Brieven S:ta Clara k:a 2010

Jag träffade kardinal Suenens i Rom 1984 där han medverkade på en internationell karismatisk konferens. Lyssna på denna ljudfil där kardinalen talar.

Kardinal Suenens i samspråk med Moder Teresa under den karismatiska konferensen i Rom 1984

Kardinal Suenens i samspråk med Moder Teresa under den karismatiska konferensen i Rom 1984

 

Den skandinaviska gruppen samlad vid Internationella karismatiska konferensen i Rom 1984 (undertecknad i röd tröja)

Den skandinaviska gruppen samlad vid Internationella karismatiska konferensen i Rom 1984 (undertecknad i röd tröja)

Här 10 min video som sammanfattar Katolska karismatiska förnyelsens historia:

Läs också: Påve Franciskus och karismatiska förnyelsen

Video från påve Franciskus möte med karismatiska förnyelsen i Italien på Olympiastadion i Rom 1 juni 2014:

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Kardinal Suenens och den Karismatiska förnyelsen i Katolska kyrkan.

 1. Irene Nordgren skriver:

  Bengt

  Ditt blogginlägg skrämde slag på mig …..

  Du förbereder nu marken inom svensk katolska kyrkan för din polare Ulf Ekman känns det som ……..?

  Det känns som om vår samtids tvärkyrkliga förbindelser inom kristenheten successivt håller på att bilda nya konstellationer ……….nya kyrkobildningar kanske …..?

  I så fall Bengt kommer du och jag INTE att tillhöra samma kristna kyrkobildning längre……

  Jag ser inte framåt åt att bli åskådare till när Ulf Ekman börjar ta till orda tillsammans med dig och Birro…….ett mardrömsscenario !

  Jag som ”infödd” katolik kanske mot min vilja då blir tvungen att till slut ge mig iväg från mitt ”katolska hemland” om / när de nya ”katolsk-karismatiska bosättarna” tar över

  // Irène

  • bema skriver:

   Irène!

   Hoppsan!
   Jag säger inget nytt som inte varit känt tidigare, och detta har jag dessutom ofta skrivit om på min blogg. Är inte din rädsla ett uttryck för att du utgår ifrån de i din tankevärd mest negativa scenariona istället för att försöka se andra människor som potentiella tillgångar i att samverka med den helige Andes verk i vår tid?

   Ha förtröstan på att Gud i sista hand genom den helige Ande leder Kyrkan i rätt riktning och att mina eventuella mänskliga planer på att bereda marken i ena eller andra riktningen står sig slätt gentemot den kraften. Som Gamaliel sade till Israels rådsförsamling som var rädda att Petrus och apostlarna skulle ställa till kaos: ”Om detta är människors påfund och verk försvinner det av sig självt. Men är det från Gud, då kan ni inte krossa dem. Det kan visa sig att ni kämpar mot Gud själv.” (Apg 5:38-39)

   Du behöver inte dela upp kyrkans medlemmar i ”vi” och ”dom”. För Ann Heberlein är det Sandahl, Öholm och Birro som får stå som representanter för det röda skynket. För dig är det tydligen jag, Ekman och Birro. Att Birro finns med i båda grupperna säger något om hur han engagerar människor.

   Annars har du alldeles rätt att i att det ekumeniska landskapet håller på att förändras. Motståndet mot Katolska kyrkan bland frikyrkliga protestanter håller alltmer på att släppa, det är en tydlig trend idag, och när det gäller ekumeniska kontakter ligger Sverige i framkant. Att den pingstkarismatiska förnyelseströmmen som svept fram över världskristenheten och under loppet av de sista 100 åren kommit att engagera 25% av den samlade kristenheten är en stark kraft också när det gäller ekumeniken är helt klart och Katolska karismatiska förnyelsen bejakar den ekumeniska grundhållning som fastlagts genom Andra Vatikankonciliets dokument och postkonciliära dokument som t.ex JPII´s Ut unum sint.

   Den karismatiska förnyelsen har inte monopol på den Helige Ande med betonar öppenheten för Anden och de andliga nådegåvorna, som är hela Kyrkans och den samlade kristenhetens arv som en nödvändig och naturlig del av evangeliets fullhet.

 2. Irene Nordgren skriver:

  Bengt

  ”Jag säger inget nytt som inte varit känt tidigare, och detta har jag dessutom ofta skrivit om på min blogg. ”

  Det nya är att Ulf Ekman har blivit katolik och Birro är på väg…..

  Det nya är att vi fått en påve som nu vurmar för det karismatiska och att vi tidigare hade en påve som vurmade för SSPX.

  Då jag inte vurmar för någotdera så måste du förstå att jag inte precis ser med tillförsikt fram mot en katolsk ålderdom i Stockholms katolska Stift.

  ”För Ann Heberlein är det Sandahl, Öholm och Birro som får stå som representanter för det röda skynket.”
  Även för mig är Sandahl och Öholm ett rött skynke. Liksom ytterligare en rad ”klassiskt kristna” ”ledande” företrädare.
  Jag saknar den katolska kyrka som jag växte upp i i Sverige. Jag saknar Gunnel Vallqvist och hennes röst i media. Gunnel Vallqvist förde med sig en katolsk idévärld från kontinenten till Sverige som i svallvågorna från andra Vatikankonciliet medförde att jag kände mig som stolt medlem i en universell KYRKA.

  Jag vet att jag åsiktsmässigt tillhör en minoritet i Stiftet men so what ……..ska inte också minoriteter respekteras och inte negativt särbehandlas dvs inte diskrimineras…..

  Det tar tid och tar på krafterna att översätta och internationellt hänga med i vad som händer DÄRUTE i den katolska världen och ha som ambition att informera om detta i Sverige där allt som Wir sind Kirche och KV står för TYSTAS ned av de officiella katolska medierna. Med undantag av när en ledare för Wir sind Kirche exkommuniceras ……..då minsann bryts tystnaden…..

  Kanske ska du och jag sluta samtala på din blogg ………..

  Du som inte ens offentligt vågar stå för att KV blogg är en ”blogg som du följer” …..

  Fröjda dig du över gaphalsarna Ulf Ekman och Birro medan jag alltmer går i inre exil …….

  Jag kommer aldrig att kunna ha respekt för Ulf Ekman som byggt upp en ekonomisk förmögenhet på en TROSLÄRA som han som pensionär tar avstånd ifrån.

  Jag kommer aldrig att kunna respekt för Ulf Ekman som sponsrats av ledare för asiatiska MEGAKYRKOR som samtidigt är kriminella skattesmitare men som varit högaktade gäster i Sverige hos Ulf Ekman……..

  Jag tappar fullkomligt respekten för biskop Anders som karmelitermunk som å ena sidan hyllar FATTIGDOM och å andra ser genom fingrarna med en sån ekonomiskt GENOMSMART typ som Ulf Ekman ……

  MONEY TALKS även inför katolske biskop Anders !

  Biskop Anders har totalt tappat i trovärdighet som karmelitermunk hos mig !

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=10059

  Ulf Ekmans ekonomiska sponsorer går att läsa om här.

  http://www.dagen.se/nyheter/yonggi-cho-atalas-for-skattebrott/

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2449010/Singapore-megachurch-founder-trial-stealing-40million-fund-wifes-American-pop-star-dream.html

  // Irène

  • bema skriver:

   Irène!
   Det låter uppgivet.

   Men kom ihåg att Kyrkan är mer än vad den ene eller andra eventuellt vurmar för t.o.m. om personen i fråga är påve eller biskop. Och att några få kändisar blir katoliker, inte kan det ha så stor betydelse att det påverkar hela kyrkan. För övrigt har alla påvar alltsedan Johannes XXIII betraktat den nya pingsten som viktigt för kyrkan.

   Jag tror inte du tillhör en minoritet som tycker att den process i kyrkan och tiden som Andra Vatikankonciliet var ett uttryck för var positivt. Kyrkan idag skulle inte ha varit vad den är utan den förhistorien.

   Men nu står vi inför nya utmaningar. Vi lever i en brytningstid. Kyrkan är beroende av alla sina medlemmar. Vi kan inte fråga vad Kyrkan skall göra för oss, utan vad vi kan göra för den. Just när det är kritiskt gäller det att inte tappa taget.

  • bema skriver:

   PS Irène!
   Dagens evangelietext (om ogräset i åkern) kan kanske vara till tröst och vägledning. Påven kommenterade den i dagens Angelus: Imitera Jesus genom att tålmodigt vänta på Guds seger över det onda.
   http://www.zenit.org/en/articles/pope-s-angelus-imitate-jesus-in-patiently-waiting-for-god-s-victory-over-evil

 3. Pingback: Kardinal Suenens, Maria och ekumeniken: Vi kristna kan inte enas så länge vi strider om vår mor | Bengts Blogg

 4. Pingback: De kristna initiationssakramenten i Katolska domkyrkan på påsknatten och Andens dop | Bengts Blogg

 5. Pingback: Amy Coney Barrett, People of Praise och rädslan för engagerade kristna i samhällslivet | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s