På gång i Vatikanen: Kuriareform och att ta hand om barnövergreppens offer

g8Denna vecka har påvens kardinalsråd, populärt kallat G8, sammanträtt för sitt fjärde möte för att fortsätta se över reformeringen av Kurians organisation. Kurian är Vatikanens centrala administration. Gruppen är nu också förstärkt av en 9:e person, Vatikanens statsekreterare kardinal Pietro Parolin. Statssekreteraren är ungefär att likna vid Vatikanens statsminister, är speciellt utvald av påven och har hans förtroende. Man ser också över Vatikanens finasiella strukturer för att förebygga korruption och skandaler i framtiden. Källor säger att ett färdigt förslag för omorganisation av kurian kan förväntas vara färdigt till år 2015.

Omedelbart i anslutning till kardinalsrådet, 1-3 maj, sammanträder den nya påvliga kommissonen för skydd av minderåriga, en grupp som tillsattes av påven i höstas för att städa upp efter pedofiliskandalerna. I denna grupp ingår många lekmän med expertkunskap och erfarenhet från olika områden. Kommissionens medlemmar:

  • Kardinal Sean P. O’Malley från Boston som tillsattes som ärkebiskop i Boston för att städa upp efter pedofiliskandalerna under tidigare biskopen Bernard Law. (Kard O’Malley är också är med i G8-gruppen). Kardinal O’Malley har en egen blogg.
  • Marie Collins från Irland, tidigare pedofiloffer och skarp kritiker av kyrkans misslyckanden i att tidigare hantera övergrepsskandalerna.
  • F Hans Zollner SJ, chef för Psykologiska institutionen vid Gregoriana-universitetet i Rom. Zollner var koordinator för konferensen om sexuella övergrepp i Rom 2012 “Towards Healing and Renewal”.
  • Hanna Suchocka, tidigare polsk premiärminister och nu Polens ambassadör i Vatikanen.
  • Claudio Papale, italiensk enxpert på kanonisk lag som undervisar vid påvliga Urbaniana-universitetet i Rom.
  • Catherine Bonnet, fransk barnpsykolog som skrivit mycket om konsekvenserna av övergrepp och exploatering av barn.
  • Sheila Hollins, tidigare president för Royal College of Psychiatrists och nu president för British Medical Association.
  • F Humberto Miguel Yáñez SJ från Argentina.

Enligt källor som The Boston Globe tagit del av är en av kommissionens uppgifter att ta fram ett legalt dokument, som påven sedan kan signera som sitt motu proprio som skall ge kommissionen dess fortsatta formella status i Vatikanen. Hans Zollner sade i en intervju att kommissionen kommer att sätta offren i första rummet i sitt arbete samt att kyrkan måste göra allt som står i dess makt för att förhindra att barn missbrukas i framtiden.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till På gång i Vatikanen: Kuriareform och att ta hand om barnövergreppens offer

  1. Pingback: Den Heliga Stolen försvarar sig i FN´s tortyrkommitté | Bengts Blogg

  2. Pingback: Är abortmotstånd att jämställa med tortyr? | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s