Pietro Parolin, påvens statsminister

Ärkebiskop Pietro Parolin är handplockad av påven som Vatikanens statssekreterare, ungefär motsvarande statsminister hos oss och påvens högra hand. Han är allmänt betraktad som en mycket skicklig diplomat, och det märks att han också är van att umgås med media och står för den nya och öppna attityd som påve Franciskus introducerat. Så mycket bättre val kunde han nog inte gjort. Vid konsistoriet den 22 februari kommer Parolin att få kardinals-titel, och därmed ingå i konklaven som väljer ny påve, även själv vara valbar som sådan.

parolin1Men det är förhoppningsvis långt till den dagen. jag vill här koncentrera mig på en intervju med Parolin i den italienska tidningen Avvenire som tar upp flera aktuella ämnen:

Om syftet med Vatikanens diplomati: Det finns ett enda syfte, påve Franciskus frormulerade det i hans första möte med diplomatiska kåren i mars 2013: Att byggga broar för att främja dialog och att använda förhandlingar som medel för att lösa konflikter, sprida broderskap, bekämpa fattigdom och bygga fred. Påven har inga ”intressen” eller ”strategier” än detta, säger Parolin, och inte heller hans företrädare i olika länder.

Om reformeringen av kurian: Syftet med kuriareformeringen är att göra den till ett mera smalt, flexibelt, mindre byråkratiskt och mer efffektivt instrument i tjänst åt påven, biskoparna, den universella kyrkan och lokalkyrkorna, sade han. Samtidigt påpekade han att det räcker inte att reformera strukturer. Det finns också behov av en permanent personlig omvändelse.

Om Vatileaks-skandalen:

“That was an incredibly painful time and I wish and hope with all my heart that it is over for good. What lesson have we learnt from it? The whole affair unfairly caused a great deal of suffering to Pope Benedict XVI and many others, many were dragged into the scandal and the damage done to the cause of Christ was by no means small.”

Samtidigt säger Parolin att sättet att porträttera kurian i mycket negativa ordalag ibland går till överdrift:

“It really does sadden me when the Curia is too quickly and violently portrayed in a completely negative light, referring to it as a place where conspiracies are power struggles are rife. We must, however, work really hard in order to become more human, more welcoming and more evangelical, as Francis wants us to be.”

Om de kristnas situation i Mellanöstern: Situationen för kristna i Mellanöstern är ett av den Heliga Stolens största bekymmer, konstaterade Parolin. Han antydde också att man förhandlar om en finansiell överenskommelse med Israel, och att påvens kommande besök i det Heliga Landet nog gör att man kommer närmare ett avtal.

Om anklagelserna mot påven att vara ”marxist”:

“How can anyone disagree with the Pope’s statement that money must serve not govern? Is it Marxist to call for selfless solidarity and the return to economic and financial actions that shows greater consideration for the human person?”

 
Bland andra ämnen i intervjun kan nämnas Vatikanbanken, fedsprocessen i Syrien och kyrkan i Kina.

Läs ett längre referat i Vatican insider.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s