Symbol och sakrament

Artikulera mera

Jag var på prästvigning nyligen och då skulle jag hålla ett tal. Inför talet tänkte jag en hel del på vad ”sakrament” är, eftersom jag skulle anspela på det i mitt tal.

Jag fick nog inte riktigt fram vad jag försökte säga om sakrament, de skämtsamma delarna tog över lite. Så jag tänkte jag kunde skriva ner det nu:

En definition av sakrament, som jag gillar, är att sakrament är ”symboler som närvarandegör det som de symboliserar”. En kram kan på det viset vara sakramental. Den är en symbol för välvilja och vilja till gemenskap, men skapar den på samma gång.

Själva ordet ”symbol” kan också ge oss ledtrådar. Symbol är sammansatt av två ord: syn- (tillsammans) och bole vilket översätts med ”a throwing, a casting, the stroke of a missile, bolt, beam”. Det betyder alltså att ”kasta samman” – att förena.

Ordet för ”djävulen” är ”dia-bolos” och Magnus Malm menar…

Visa originalinlägg 244 fler ord

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s