Att läsa filosofins historia – spridda reflektioner

Tankeväckande jämförelse mellan Sokrates och de gammaltestamentliga profeterna. Väcker även tankar om hur vår egen tid speglas i dessa berättelser…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Att läsa filosofins historia – spridda reflektioner

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Visst är det spännande och för en kristen möjligen lite skrämmande att upptäcka att liknande idéer och för den delen myter finns i hela Medelhavsområdet under biblisk tid. Själv håller jag nu på att läsa Iliaden där många av hjältarna är gudasöner, vinet är en helig dryck, utbytbar mot blod osv. Det är fascinerande att just den hellenistisk-romerska kulturen kommer att influera kristendomen så mycket.
  Anneli

  • bema skriver:

   Skrämmande, nej det vet jag inte.

   Sedan, i den filosofisk betraktelsen ovan handlar det ju inte om myter och den typen av materia utan om filosofiskt psykologiskt förhållningssätt till verkligheten och hur vi drivs in i att försvara våra egna fördomar (avgudar) då vi blir utmanade.

 2. Paul skriver:

  Ja, Anneli och Bengt, visst är det enormt spännande och utmanande att tänka sig att det var just i denna världsdel, denna kultur, detta språkområde och detta tidsskede som Gud fann att ”tiden var inne” att låta Ordet bli kött. Även det att Han enligt källorna föddes i det utvalda folket, och av en jungfru, är fascinerande och utmanande. Vad gäller kulturella influenser kan man också fundera mycket på vad som är orsak eller verkan, ”hönan eller ägget”, slump eller planmässighet. Kanske plats för meditation om ”Guds eviga rådslut” och studier av de allra första kristnas tankar om detta?

 3. Magnus skriver:

  Gratulerar! Jag vet hur stimulerande det är att läsa filosofi, så du har mycket roligt framför dig.

  Men det blir en obekväm livsresa om man blir alltför inspirerad av filosofin och för med sig detta utanför de filosofiska salongerna. Ens övertygelser utmanas! Andra människor blir utmanade och oftast provocerade och reagerar väldigt känslosamt. Det blir inte bättre när alla goda argument och god argumentering kortsiktigt får ge vika för verbal kosmetika (=retorik) och annan svaghet i samhället.

  Själv tycker jag det finns likheter mellan Sokrates och Johannes döparen. Två portalfigurer vars liv pekar på visheten.

  Jag är glad över att kyrkan har en så positiv syn till filosofi och filosoferande. Johannes Paulus IIs encyklika ”Fides et ratio” kan rekommenderas.

  Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s