Mäns idéer, pengar och makt bakom Femen-aktionen i Katolska domkyrkan

Vi ser dem dyka upp i olika sammanhang runtom i världen, Pussy Riot-gruppen i Moskva, förra året aktionen i mosken vid Medborgarplatsen, och nu i Katolska domkyrkan. Det är inte frågan om några duvungar utan väl regisserade föreställningar bakom vilka ligger femenminimän med idéer, pengar och makt som har mkt lite med kvinnofrigörelse att göra. Man ser alltid till att man har professionella klipp och ikonografiska bilder där de barbröstade flickorna står uppställda med banderoller och slagord  i den miljö de valt att störa, gärna också att man kan fånga in de störda människornas reaktioner.

Ett exempel på männen bakom är Pyotr Verzilov. Vid ett framträdande i Oslo 2012 förklarar  han utförligt upplägget.  Läs mera på Nytt och Noterat-bloggen.

Elisabeth Ohlson Wallin säger att hon inte har något med det hela att göra utan bara råkade hänga på för att dokumentera. Men att komma in med sin kamera i en delvis privat miljö och börja ta bilder som offentligt publiceras på personer som vill ha sin personliga integritet bevarad är verkligen inget neutralt, det är en osmaklig provokation. Människor som firar mässan, det är nästan som om någon skulle storma in i ditt eget hem och börja störa och bråka vid middagsbordet och filma dig i så provocerande situationer som möjligt.

Incidenten i Katolska domkyrkan resulterade inte i att några människor skadades, men genom publicering av bildmaterial och filmer vill man få det att verka så dramatiskt som möjligt och väcka så stora motreaktioner som möjligt från det omgivande samhället. Observera att i samband med Pussy Riots framträdande i katedralen i Moskva, så skedde inga gripanden av flickorna i samband med framträdandet, utan efter den omfattande publiceringen av filmen, en vecka senare.

I Domkyrkan berättar pressen att inga människor kom till skada, polisen var heller inte inkopplad, med milt våld föste man ut inkräktarna. säkert kommer vi nu att få se hur dokumentationen används till max för att visa på övergrepp och övervåld från de människor vars integritet man själva så skoningslöst och fräckt har kränkt.

Precis som krogar räknas kyrkor som privat område och milt våld får användas för att avhysa inkräktare:

Enligt BrB 24 Kap 1§, 3 föreligger nödvärn mot den som olovligt söker intränga i rum, hus gård eller fartyg. Uppräkningen är identisk med de lokaler som utgör bostad enligt BrB 4 Kap 6§ första stycket. Denna nödvärnssituation svarar därför mot hemfridsbrottet i 4 kap 6 § första stycket BrB (jmf Prop 1993/94:130 s 29).

 Vid bedömningen av en nödvärnssituation är det dock möjligt att tolka bestämmelsen extensivt till att omfatta även liknande lokaler som omfattas av BrB 4 kap. 6 § andra stycket, olaga intrång.

Det är många kvinnor som blir utnyttjade eller lurade i denna välregisserade cirkus, somliga kanske med vänsterliberala feministiska ideal, men också prostituerade används och får betalt för att utföra dessa manifestationer. Se också wikipediaartikeln om Femen där maktapparaten bakom Femen uppmärksammas.

Rysslandskännaren Vadim Nikitin gav i samband med Pussy Riot-historien en bakgrund i NewYork Times:

”Pussy Riot’s fans in the West need to understand that their heroes’ dissent will not stop at Putin; neither will it stop if and when Russia becomes a “normal” liberal democracy. Because what Pussy Riot wants is something that is equally terrifying, provocative and threatening to the established order in both Russia and the West (and has been from time immemorial): freedom from patriarchy, capitalism, religion, conventional morality, inequality and the entire corporate state system. We should only support these brave women if we, too, are brave enough to go all the way.”

Finansmannen Jed Sunden, grundare av Kiev Post media är en annan som står bakom Femen och har politiska och finansiella intressen i gruppen. 2012 försökte han, tydligen med framgång,  introducera Femen i Frankrike. Det var då det avslöjades att även eskort-flickor användes i aktionerna. Nyligen beslutade den franska regeringen och president Francois Hollande att ge ut ett frimärke till gruppens ära med bild på en av dess förgrundsfigurer Inna Shevchenko som också fått asyl i Frankrike.

Dagen DN

Fredrik Emanuelson: Femens aktion är ovärdig

Elisabeth Sandlund: Osmaklig aktion i luddigt syfte

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mäns idéer, pengar och makt bakom Femen-aktionen i Katolska domkyrkan

  1. andreas skriver:

    FEMEN er også sterkt anti-islamistiske. Mange av deres støttespiller i Frankrike falt fra når de forstod at FEMEN ikke kun driver med ”catho-bashing”

  2. Alma-Lena skriver:

    Kan inte förstå vad femen gjorde i en svensk katolsk kyrka. Deras aktioner känns modiga i Tunisien men bara blottarmässiga i Sverige. Däremot har jag verkligen ingen som helst förståelse för motargumentet: freedom from patriarchy, capitalism, religion, conventional morality, inequality and the entire corporate state system. Frihet från patriarkatet, kapitalismen och ojämlikhet vill väl varje normal kristen ha. Konventionell moral är ju förstås olika från land till land men nog finns en hel del i den konventionella moralen både i Sverige, Ryssland och Tunisien att förändra. Det enda en kristen egentligen kan sätta frågetecken inför är religionen, vad menar man med religion? Menar man kristendomen som den framställs i evangelierna och NT? Varför måste i så fall den största emancipatoriska kraften i världshistorien bekämpas?

  3. Pingback: Sanningen om Femen | Patrik Öbrink

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s