Tyst efter debatten

Prästen i Svenska kyrkan, Johanna Andersson kommenterar samtalet mellan Marcus Birro och Ann Heberlein på SVT debatt i onsdags.

KRISTEN OPINION

Av Johanna Andersson

 ”Det blir ett enskilt samtal om svensk kristenhet i Debatt i Svt ikväll. Glad för att det ges utrymme för ett samtal där.”

Så skrev Marcus Birro på twitter den 23 januari. Man kan undra om han var så glad efteråt. Det handlade om ett samtal mellan honom och Ann Heberlein utifrån frågeställningen ”Har Svenska kyrkan blivit för flummig?”.  Nu är det nog få som skulle kalla den konversation som utspelade sig för ett ”samtal”.  Det handlade snarare om pajkastning med inslag av personangrepp och rena elakheter. Vissa inlägg skulle kunna användas i undervisningssammanhang som åskådliga exempel på aggressiv debatteknik och försök att misstänkliggöra och förlöjliga en annan människa. Den som förväntar sig de traditionella könsstereotyperna med en angripande man och en allt mer nedtryckt kvinna i försvarsposition kommer bli besviken.

Inledningsvis tyckte Heberlein att Birro borde lämna Svenska kyrkan och att det inte vore någon förlust…

Visa originalinlägg 292 fler ord

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tyst efter debatten

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Bengt,
    Johanna Andersson ägnar stort utrymme åt frågan om vem som ska få vara med i Svenska kyrkan. Hon anser om jag förstår saken rätt att man ska vara öppen och tolerant och att det vore en förlust om t.ex. Marcus Birro lämnade den. Jag uppfattar det som att Kristen opinion och Johanna Andersson till de mer konservativa i Svenska kyrkan, som normalt trivs bäst med dito från andra samund. Men i just den här frågan ligger hennes syn nära min och andra mer reformvänliga katolikers. Det är precis den här öppenheten för olika åsikter och tolkningar i Katolska kyrkan som bl.a..jag pläderat för i flera år.
    Så den ekumeniska kartan kanske inte hela tiden måste innebära konservativa kristna för sig och mer liberala för sig? Det är hoppfullt!
    Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s