Böneveckan för kristen enhet 18-25 januari

böneveckan18-25jan2014Vi är nu inne i böneveckan för kristen enhet. Böneveckan är inte längre en ensataka gest som de kristna man ägnar åt ekumeniken för att sedan återgå till att vara upptagna med sina samfundsinterna angelägenheter. Nej, idag gör vi kristna alltmer ekumeniskt, bön måste åtföljas av handling för att den skall bli verklig och meningsfull.

Ändå finns fortfarande en stor tröghet i systemet där samfundsintern ”business as usual” tenderar att läga locket på den allt mer framträngande medvetenheten om att kristen enhet är ett måste för Kyrkan idag. Endast som en enad Kristi kropp kan Kyrkan uppnå sin fulla universalitet.

Är Kristus delad? är den uppfordrande retoriska fråga som Paulus ställde till Korintierna och som också är temat för årets bönevecka. Fokus är på enhet i mångfald. Universaliteten innebär inte att alla måste tänka på precis samma sätt och vara teologiskt ense om allt, det är en omöjlighet t.o.m. inom varje samfund. Det handlar om enhet i mångfald. Nicenska trosbekännelsen räcker långt. Med den som bas kombinerat med medvetenheten om att enheten är ett måste och en öppenhet för Andens ledning, så har vi förtroende för att allt samverkar till det bästa för Kyrkans enhet. Det som är omöjligt i mänsklig kraft kan Gud själv (som alltid är större, för att citera en svensk biskop) åstadkomma.

Paolo_VI_Atenagora.jpgKatolska kyrkan har alltsedan Andra Vatikankonciliet läromässigt prioriterat ekumeniken. I år firas 50-årsjubileum för ekumenikdekretet Unitatis redintgratio. Det är också 50 år sedan det historiska mötet mellan den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Athenagoras och biskopen av Rom, påven Paulus VI i Jerusalem. Mötet ägde rum 5-6 januari 1964. [Mer om katolska principer för ekumenik här.]

I Sverige sker mer och mer kristna aktiviteter ekumeniskt. Tidigare samfundsspecifika konferenser blir mer och mer öppna med både deltagare och talare för hela kristenheten. Den kristna samfundspressen med tidningar som Dagen och Världen idag är numera allmänkristna tidningar som rapporterar från hela kristenheten. Både Dagen och Världen idag har katolska reportrar som medarbetare.

På det strukturella planet har vi Sveriges Kristna råd som samverkar i olika frågor, och på många lokala orter finns kristna råd, t.ex. Söders kristna råd på Södermalm i Stockholm. Utöver det samverkas det på många olika sätt, t.ex. i socialt hjälparbete och gemensamma förbönsgudstjänster.

Ett initiativ som kommit upp under de senaste åren är Jesusmanifestationen som nu hålls för 7:e året i rad i Stockholm. Jag är själv involverad i planeringen för årets manifestation och vi hoppas på en bred uppslutning från församlingar och grupper.

jesusmanifestationen17maj2014

Sedan finns Sverigebönen, ett böneinitiativ över hela landet med förbön för vårt land på nationaldagen den 6 juni.

26 januari 16.00 är det ekumenisk gudstjänst i Katarina kyrka anordnad av Söders kristna råd.

Katolska Domkyrkans bönegrupp som samlas i Domkyrkans krypta varje tisdag efter mässan kl 17.00 träffas nu på tisdag 21 jan under böneveckan också. Då ber vi givetvis för den kristna enheten. Gruppen är ekumeniskt öppen för alla.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Böneveckan för kristen enhet 18-25 januari

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Som bl.a. Gert Gelotte påpekat verkar det ekumeniska samarbetet numer i stor utsträckning ske mellan kristna från olika samfund med liknande syn på kristendomen, värdekonservativa för sig, med liberala för sig osv. Det är i och för sig inget fel med det, så länge det inte drar mot sekterism och fientlighet mot andra tolkningar. För att undvika det behöver åtminstone Katolska kyrkan se mer av möten mellan olika inomkyrkliga grupper. Gissningsvis ser det likadant ut i andra samfund.
  Anneli

 2. Krister Janzon skriver:

  Anneli,

  Visst har du så rätt i att de inomkyrkliga mötena mellan olika grupper i de olika kyrkorna och samfunden måste intensifieras! Eugenia församling hade flera sådana möten för några år sedan.
  Dags att ta upp dom igen.
  Ett gott tillfälle är i morgon 20 januari med den ekumeniska vespern kl 18, och det efterföljande samtalet kl 19 mellan kyrkoherden Dominique och blivande ärkebiskopen Antjé i Svenska kyrkan.

  Krister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s