Påve Franciskus metodiska reformering av Katolska kyrkans ledning mot ökad effektivitet, kollegialitet och decentralisering

ulfjonssonPåven Franciskus internationella rådgivningsgrupp bestående av åtta kardinaler från världens alla kontinenter kan med fog betraktas som den mest intressanta, kreativa och inflytelserika gruppen inom den katolska kyrkans ledning i dag”, skriver p Ulf Jonsson på Signums hemsida.

Jag har tidigare skrivit om detta  åttamanna-råd bestående av kardinaler från alla världsdelar under ledning av kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga från Honduras som regelbundet möts i Vatikanen tillsammans med påven. Det var säkert ett strategiskt mycket viktigt drag påven gjorde då han tillsatte detta råd som ett led i att reformera kurian och kyrkans ledning i rikting mot större effektivitet, kollegialitet och decentralisering.

Läs Ulf Jonssons intressanta och informativa text som beskriver det förändringsskede Katolska kyrkans ledning nu genomgår under ledning av påve Franciskus.

Kardinalsrådets ledamöter. "Det är utomordentligt glädjande att se hur beslutsamt och i vilken riktning som det nyinrättade kardinalsrådet bistår Franciskus i uppgiften att leda världskyrkan. Kanske kommer det att visa sig att just beslutet att inrätta ett internationellt kardinalsråd som rådgivningsorgan för påven blir det enskilt viktigaste beslut som jesuitpater Jorge Mario Bergoglio fattar under sin tid som påve", skriver Ulf Jonsson

Kardinalsrådets ledamöter. ”Det är utomordentligt glädjande att se hur beslutsamt och i vilken riktning som det nyinrättade kardinalsrådet bistår Franciskus i uppgiften att leda världskyrkan. Kanske kommer det att visa sig att just beslutet att inrätta ett internationellt kardinalsråd som rådgivningsorgan för påven blir det enskilt viktigaste beslut som jesuitpater Jorge Mario Bergoglio fattar under sin tid som påve”, skriver Ulf Jonsson

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Vatikanen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Påve Franciskus metodiska reformering av Katolska kyrkans ledning mot ökad effektivitet, kollegialitet och decentralisering

 1. Anneli Magnusson skriver:

  Bengt,
  Det är absolut ett steg i rätt riktning men fortfarande saknas kvinnor i kyrkans högsta ledning, vilket är en stor brist.
  Anneli

 2. Irène Nordgren skriver:

  Anneli

  ”men fortfarande saknas kvinnor i kyrkans högsta ledning, vilket är en stor brist.”

  Du syftar förmodligen på livs levande kvinnor……..?

  Men om vi skippar detta antagligen alltför övermaga krav ……. alltså med levande kvinnor i kyrkans högsta ledning….så kommer saken i ett helt annat läge.

  Då kan vi glädja oss åt att Teresa av Avila och Katarina av Siena upphöjts till kyrkolärare i vår egen samtid och för att inte tala om den Heliga Birgitta och Hildegard av Bingen som så många samtida påvar talat så uppskattande om så man NÄSTAN skulle kunna säga att dessa kvinnor finns med ”i kyrkans högsta ledning ”………..

  Så det så !

  // Irène

 3. bema skriver:

  Jag undrade om påve Franciskus skulle vara djärv nog att ta med åtminstone en kvinna i G8-rådet. Nu blev det inte så. Från 0 till 1 är största steget, men att komma till hälften hälften är givetvis inte lättare än i sekulära bolagsstyrelser.

  Det finns gott om kvinnor som skulle vara tänkbara: Moder Tekla, andra ordensgeneraler… Det finns gott om katolska kvinnliga teologer, hörde att Vatikanambassadören Ulla Gudmundson i samband med avskedet från sin ämbetsperiod lämnat över en lista på 50 namn med telefonnummer och meiladresser till påve Franciskus.

  Sedan är det intressant att vi har kvinnor på högsta nivå i flera av de nya andliga rörelserna i kyrkan:
  Maria Voice, president Focolare
  Michelle Moran, president i ICCRS internationella råd (Karismatiska förnyelsen)
  Jag noterar att det också i ICCRS internationella råd finns flera kvinnor. Ej hälften/hälften men väl 6 av 15 är kvinnor. Inte dåligt för att vara Katolska kyrkan.

 4. andreas s skriver:

  Jeg synes det er noe uklokt av katolske meningsytrere som Johnson å så ukritisk nøre opp under den medieskapte og tildels forvrengte tiltroen til at denne kardinalgruppen er et tegn på dyptgående reformer av Kirkens organisasjon. Vi er selvsagt mange som håper at Paven vil ta beslutninger som gjør kurien mer effektiv, men det er vanskelig å se at denne reformeringen av Kurien skiller seg merkbart utfra tidligere reformer av kurien og de har det vært mange av. Videre jobber kardinalgruppen i samsvar med det generelle kollegialitets- og hierarki-prinsipp om preger hele Kurien og som har som mål å styrke den sentrale kirkemakten i henhold til et kollegialitetsprinsipp. Vi forblir med andre ord innenfor en autoritets- og hierarki-teologi…. Ganske langt borte fra de som drømmer om et kirkelignende assosiasjonsvesen.

 5. Pingback: Vatikanens reformarbete med ekonomin fortsätter. Pell: Går bättre än förväntat. | Bengts Blogg

 6. Pingback: Krisen i Katolska kyrkan den värsta sedan Reformationen. Historiskt perspektiv på kuria-reformen som förbereds av påve Franciskus | Bengts Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s