Nelson Mandela mötte påven Johannes Paulus II, ”min broder”, två gånger

Nelson Mandela valdes till president 1994. Johannes Paulus II hade då varit påve i 15 år. De två ledarna möttes 1995 i samband med påvens Sydafrika-resa. Mandela välkomnade Johannes Paulus II på flygplatsen och kallade honom ”min broder”. 1998 besökte reste Mandela till Vatikanen och träffade påven en andra gång.

Påve Franciskus har skickat ett telegram till Sydafrikas president med kondoleanser i samband med Nelson Mandelas död. Hela texten här:

TO HIS EXCELLENCY MR JACOB ZUMA
PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF SOUTH AFRICA
PRETORIA

————

”IT WAS WITH SADNESS THAT I LEARNED OF THE DEATH OF FORMER PRESIDENT NELSON MANDELA, AND I SEND PRAYERFUL CONDOLENCES TO ALL THE MANDELA FAMILY, TO THE MEMBERS OF THE GOVERNMENT AND TO ALL THE PEOPLE OF SOUTH AFRICA. IN COMMENDING THE SOUL OF THE DECEASED TO THE INFINITE MERCY OF ALMIGHTY GOD, I ASK THE LORD TO CONSOLE AND STRENGTHEN ALL WHO MOURN HIS LOSS. PAYING TRIBUTE TO THE STEADFAST COMMITMENT SHOWN BY NELSON MANDELA IN PROMOTING THE HUMAN DIGNITY OF ALL THE NATION’S CITIZENS AND IN FORGING A NEW SOUTH AFRICA BUILT ON THE FIRM FOUNDATIONS OF NON-VIOLENCE, RECONCILIATION AND TRUTH, I PRAY THAT THE LATE PRESIDENT’S EXAMPLE WILL INSPIRE GENERATIONS OF SOUTH AFRICANS TO PUT JUSTICE AND THE COMMON GOOD AT THE FOREFRONT OF THEIR POLITICAL ASPIRATIONS. WITH THESE SENTIMENTS, I INVOKE UPON ALL THE PEOPLE OF SOUTH AFRICA DIVINE GIFTS OF PEACE AND PROSPERITY.”

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nelson Mandela mötte påven Johannes Paulus II, ”min broder”, två gånger

  1. Marianne skriver:

    Tack för din ständigt uppdaterade blogg . Det var fint att få ta del av påvens ömsinta hälsning till den sörjande familjen, det sörjande landet och också den sörjande världen.
    Jag skriver några enkla rader på Frikyrkosamråds bloggplats, frikyrkosamrad.se
    God andra advent!
    Marianne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s