SSPX-biskopen Williamson refererade också till Sion vises protokoll

Judefientliga myter har funnits i alla tider och levt sitt eget liv och återkommit i olika former. Tre vanliga stereotyper kan urskiljas:

  • Judar som blodtörstiga och ritualmördare

  • Judar som giriga och i besittning av ekonomisk makt

  • Judar som spinner en världsomspännande konspiration med världsherravälde i sikte

Sion vises protokoll (eng: Protocols of the Elders of Zion) är ett exempel på den sistnämnda.  Det är dokument som påstås bevisa att det finns en judisk sammansvärjning mot Västvärlden, men som 1921 påvisades vara förfalskningar. Texterna baseras i själva verket på äldre satiriska texter.  Inte desto mindre hänvisas på fullt allvar till dessa protokoll i många ny-nazistiska kretsar. SSPX-biskopen Richard Williamson (han som förnekade Förintelsen) hänvisade till protokollen i ett brev till sina vänner och välgörare daterat 1 maj år 2000 som låg ute på internet tidigare på SSPX kanadensiska hemsida (numera är det borttaget).

Ad Libris förlag marknadsför nu en svensk översättning av Sions vises protokoll. Den person som gett ut boken på privat förlag heter Lars Ulwencreutz. Enligt Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet har Ulwencreuts tidigare gett ut en bok om historierevisionism, myten om att Förintelsen inte ägt rum.

På sin blogg skriver Lars Ulwencreutz enl Anders Lindberg att han själv ska rösta på Nationaldemokraterna och flera inlägg handlar om att Sverigedemokraterna är för mjuka. Han kallar dem ”Svikardemokraterna”. I tidigare inlägg kallar han integrationsministern för ”Erik Quisling” och han länkar bland annat till nynazistiska Svenskarnas parti.

Lars Ulwencreutz försvarar sig med att han inte är antisemit utan ”antisionist”. Samma typ av resonemang använde sig Richard Williamson av.

När Adlibris på sin hemsida ifrågasätter om Sion vises protokoll är en förfalskning sprider de själva aktivt en antisemitisk myt. Jag anser precis som Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism,  och Anders Lindberg och många andra att Ad Libris måste dra sig tillbaka från marknadsföringen av denna bok. Deras namn svärtas ner av detta.

Detta inlägg publicerades i Konst och kultur, Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s