Påven till Assisi idag på Franciskus-dagen

Idag firar vi den helige Franciskus av Assisi, det helgon som påven tagit sitt namn efter. Dagen till ära kommer påven att besöka Assisi, något som Assisi-borna ser fram emot med stor glädje. [Direktsändning från Assisi här]

popeandfranciskus

Franciskus av Assisi föddes i en rik köpmansfamilj men avsade sig sin rätt till detta arv och valde ett liv i fattigdom och enkelhet. Han predikade nödvändigheten av en fattig, enkel, livsstil grundad på Evangeliets ideal.  När Franciskus bad ensam i det förfallna kapellet San Damiano, hörde han Jesus tala till sig från korset. Jesus sade: ”Frans, bygg upp min kyrka, som du ser har fallit i ruiner”. Han tolkade det först som att han skulle reparera kyrkobyggnader, men hans liv och gärning visade sig att det handlade om en förnyelse på ett andligt plan av en kyrka som stelnat i världslig makt och rikedom istället för att brinna för evangeliets ideal.

Franciskanorden växte snabbt efter grundandet, och idag finns bröderna i många delar av världen. En kvinnlig gren, klarissorna, grundades också av Franciskus vän Klara.
Klarissorna hade ett kloster i Stockholm fram till reformationen i anslutning till  nuvarande Sankta Klara kyrka.

Bröderna kallades i Sverige gråbröder och många kloster grundades i Sverige, bl.a. i Jönköping på 1280-talet. Också idag är det gråbröder som tjänar i Katolska församlingen i Jönköping. I Stockholm fanns ett gråbrödrakloster på Riddarholmen i anslutning till Riddarholmskyrkan som är en av norra Europas bäst bevarade franciskanerkyrkor.

En tredje gren av Franciskanorden, bestående av både män och kvinnor, grundades 1221, för dem som av olika skäl inte kunde bli munkar eller nunnor, men ändå ville följa Franciskus spår. Denna tredje gren, Tredjeorden eller T.O.R., utmynnade så småningom i två led, en sekulär och den reguljära. Ur denna tredje gren uppstod också på 1500-talet kapucinerna. Padre Pio tillhörde denna gren. F Raniero Cantalamessa, påvliga hushållets predikant känd från sitt Sverigebesök nyligen är också kapucin.

I Sverige idag finns Franciskanbröder T.O.R. i Jonsered. Jag har en personlig anknytning till deras kloster och gästhem, eftersom huset innan det övertogs av bröderna var ålderdomshem, och min morfar bodde där. Jag var ofta och hälsade på honom, och har även varit gäst i klostret på senare tid.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Påven till Assisi idag på Franciskus-dagen

  1. annorzzz skriver:

    Jonsered är en underbar plats. Klostret är fantastiskt. Munkarna störtsköna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s