Fred och samförstånd i vår multipolära värld målsättning för den Heliga Stolens diplomati.

PietroParolin31 augusti utsåg påven ärkebiskop Pietro Parolin till statssekreterare i Vatikanen. Han efterträder i oktober kardinal Tarciso Bertone som haft denna post som närmast kan liknas vid Vatikanens statsminister sedan 2006.

Parolin är en ansedd och skicklig diplomat och valet av honom lovordas av den diplomatiska kåren. ”Han är en ytterst kompetent, seriös och mycket erfaren diplomat. Han är orädd och öppen i samtalen, och mycket trevlig”, säger Sveriges Vatikanambassadör Ulla Gudmundson till Signum. Storbritanniens Vatikan-ambassadör Nigel Baker är också mycket positiv till valet. I en notis i Vatican Insider hälsar han honom hem till Rom. Han skriver att Parolin verkligen inte stämmer in på stereotypi-bilden av en diplomat som springande på coctailpartyn och undertecknare av protokoll bara för formens skull. Parolin är en effektiv diplomat vars verksamhet gör skillnad.

Baker citerar vad Parolin nyligen sade i en intervju i en Venezuelansk tidning, Diario Cattolico angående målsättningen med den Heliga Stolens diplomati:

”In a few sentences he explained what Holy See diplomacy is for: ‘to strive for peace in the midst of the diversity that exists in this multipolar world‘. He set it in context: ‘Vatican diplomacy is concerned with the common good of humanity‘. He explained the modus operandi: ‘Bringing everyone’s differences together to make them strong points for the whole of humanity instead of causes for division‘. And he assessed the tools at his disposal: ‘an international diplomatic presence … our network of Nuncios‘ ”

Parolin har själv varit nuntie (Vatikanens diplomatiska sändebud) i Venezuela sedan 2009

Den Heliga Stolens diplomatiska nätverk och kontakter är ett formidabelt redskap om det används effektivt, säger Baker. Och påve Franciskus verkar ha en klar målsättning, särskilt när det gäller visionen om fred i världen och här har den Heliga Stolens diplomati verkligen förutsättningar att åstadkomma objektiva förändringar. Bl.a. därför har vi ambassad i Vatikanen skriver Baker.

Detta inlägg publicerades i Katolska kyrkan, Uncategorized, Vatikanen och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s