När blir det slut på den schweitziska dödsängel-industrin?

Det känns makabert att dödsindustrin i Schweiz får fortsätta obehindrat samtidigt som vi här hemma inom psykiatrin och den allmänna hälsovården försöker effektivisera arbetet med suicidprevention. Det handlar ju inte bara om att lindra lidande i terminalstadiet av obotliga sjukdomar, utan kriterierna för att ta folk av daga tycks vidgas allt mer. Samma tendens ser vi i Holland som tillåter aktiv dödshjälp.

I maj konstaterade Europadomstolen i Strasbourg att Schweiz inte kunnat presentera tillräckligt klargörande riktlinjer för vem som har rätt att få den dödande drogen. En läkare, Philippe Freiburghaus från Neuchatel dömdes nyligen till böter för att ha hjälpt en patient att dö utan att först fastställa diagnos. Patienten hade smärtor och ville inte ha undersökning eller behandling, utan bara dö. Dr Freigburghaus försvarart sig med att han handlade av medlidande med patienten.

Känsla av medlidande räcker inte. Det måste till klarare riktlinjer, annars är risken att man hjälper personer med botbara sjukdomar eller depressioner att dö. Depression vet vi är ett övergående och botbart tillstånd där det i symtomatologin ingår att hysa hopplöshetskänslor och självmordstankar. Om inte kriterierna för dödshjälp skärps riskerar det att slå undan benen på det självmordspreventiva arbetet.

pietrodamicoTidningen Världen idag berättar en avskräckande historia om en italiensk domare, Pietro D´Amico som slutade sitt liv på dödsklinik i Schweiz efter en krisreaktion efter falska anklagelser för korruption. Hans familj visste ingenting och fick meddelandet om hans död från kliniken i Schweiz. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i italiensk press:

  • Pietro D´Amico, domare från Kalabrien hade på felaktiga grunder blivit omnämnd i en korruptionsskandal.
  • Trots att han blev friad från misstankar tog han mycket illa vid sig, blev deprimerad och slutade arbeta.
  • Av en läkare fick han veta att han hade en livshotande sjukdom.
  • Till sin familj, hustru och dotter, som var ovetande sade han att han bara skulle köra en kort runda med bilen.
  • Något senare fick familjen chockbeskedet från dödskliniken Eternal Spririt Lifecircle i Basel: Maken och pappan var död. Han hade fått hjälp med assisterat självmord.
  • Vid obduktion av kroppen vid rättsmedicinska institutet vid Basels universitetsjukhus visade det sig att han inte alls led av någon obotlig sjukdom. Diagnosen visade sig vara helt felaktig.
  • Familjen vill nu att man utreder fallet för att se hur detta kunnat gå till.

600 personer per år tas av daga i Schveiz, enligt en rapport från CCNE led en femtedel av dessa personer inte av dödliga sjukdomar. Märkligt att inte politiker i Europa reagerar över utvecklingen. istället hör vi att Frankrikes president Hollande lovat en omröstning i parlamentet om aktiv dödshjälp trots att landets etiska kommitté avrått.

Abort och aktiv dödshjälp är teman som mer och mer ihärdigt försvaras. Håller vi på att få en dödskultur i Europa där människolivet som en gåva inte längre värderas och slås vakt om?

Några debattörer från KDU var inne på detta i en debattartikel i Världen idag,  men fick mothugg i ett svar av filosofen Anders Ekman som menar att KDU överdriver och underskattar ”liberalernas” människosyn: ”I stället fortsätter man att kämpa mot en fiende som troligen inte alls existerar: ‘Men om morgondagens liberala politiker får som de vill, kommer läkarassisterat självmord bli tillåtet, även för vaga skäl eller inga som helst skäl alls, inom en snar framtid’.

Hoppas han har rätt angående utvecklingen, men jag är inte säker på det. med tanke på hur det ser ut på vissa håll ute i Europa finns all anledning att vara vaksam. Det är en viktig debatt KDU-debattörerna aktualiserar. Alltför lätt avfärdas, även förlöjligas detta som har med  fast värdegrund att göra.

Det görs ibland gällande att detta att hävdar fasta principer är livsfientligt och mot människans frihet. Men utan vissa grundprinciper rycker vi undan basen för ett gott och anständigt liv. Att hävda det betyder ju inte att man inte är öppen för att det finns situationer i livet som är svåra och kräver kompromisser för att hantera.

Detta inlägg publicerades i Samhälle och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s