Världsungdomsdag och prästupprorsturné på andra sidan Atlanten.

Världsugdomsdagen i Rio (WYD 2013) börjar nästa tisdag och pågår fram till söndag 28 juli.Påve Franciskus medverkar under de sista dagarna.

wydschema

Förra Världsungdomsdagen i Madrid blev ju en stor succé med glädje, gemenskap och andlig fördjupning med bortåt miljonen deltagare. Se nedanstående video från deltagarna från Australien:

Samtidigt läser jag att WYD dras med ekonomiska problem eftersom inte så många som beräknats har anmält sig. Hittills har ”bara” 320.000 ungdomar registrerat sig. Kanske oroligheterna i Brasilien och protesterna kring de stora satsningarna på fotbolls-VM gjort att många drar sig för att åka.

Världsungdomsdagen instiftades ju av Johannes Paulus II och har hållits i olika huvudstäder i världen genom åren. Det är viktigt att sådana arrangemang inte institutionaliseras och lever sitt eget liv, utan att man hela tiden tillåts utvecklas under Andens ledning och att man frågar sig vad syftet är. Det får inte bara bli ett jippo och en enstaka peak-upplevelse i ungdomarnas liv utan bära frukt på hemmaplan i form av ett fördjupat engagemang som troende kristen. Huruvida liknande stora världsarrangemang har framtiden för sig återstår att se. Påve Franciskus kommer säkert att ha tankar om detta efter erfarenheterna av årets Världsungdomsdag.

schullerPå andra sidan Atlanten är också andra saker på gång. Jag läser på Katolsk Vision-bloggen att den österrikiske prästen som startade olydnadsupproret i Katolska kyrkan Helmut Schüller är på föreläsningsturné i USA. Många biskopar är kritiska till detta och vägrar upplåta Katolska kyrkans lokaler för hans möten. Motståndet förstår jag eftersom han förespråkar saker som inte ligger inom ramen för Katolska kyrkans nuvarande självförståelse, främst öppnande av prästämbetet för kvinnor, men att präster skulle få gifta sig är ju ingen tung lärofråga.  Jag håller med Gert Gelotte om att motståndet och försöken att tysta honom snarast riskerar att få motsatt effekt, så brukar det fungera i publika sammanhang. Bättre att låta alla få komma till tals och ta seriösa samtal också med dem som tänker utanför boxen.

De flesta problem som diskuteras inom ett samfund har en ekumenisk dimension, vi kristna delar inte bara våra glädjeämnen, också våra problem. Kanske är det ingen slump att samtidigt som Helmut Schüller tar upp prästämbetets kris i Katolska kyrkan, så ifrågasätter Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan i en debattartikel i Dagen den traditionella pastorsrollen inom frikyrkligheten.

Detta inlägg publicerades i Church, Katolska kyrkan och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Världsungdomsdag och prästupprorsturné på andra sidan Atlanten.

  1. Krister Janzon skriver:

    Bengt,
    Gårdagen nummer av Dagen gav verkligen intressant läsning, jag fastnade för både artikeln av blivande kyrkoherden Dominik Terstriep i Eugenia församing och den högeligen tankeväckande av pastor Stefan Swärd, som du nämner. Trots skillnaderna i syner på bl a prästens ämbete och funktioner så tycker jag den ställer nog så viktiga spörsmål även till katolska kyrkan. Att man inte är så överens i kommentarerna i Dagen gör den bara viktigare! Samtal i våra samfund i höst om detta?
    På katolsk sida har vi Arbetarprästerna på 50-60-talen som försök.
    PS Jag har presenterat pater Dominiks artikel på http://www.katolskvision.se/blog/?p=9966

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s